Noc na středu 24. října byla pro hasiče velice rušná

29.10.2018
V noci na středu 24. října přibyl do statistik HZS Středočeského kraje větší počet zásahů, než je obvyklé. Přispěl k tomu nejen silný vítr, který lámal větve i stromy a páchal další škody, ale také čtyři rozsáhlejší požáry mezi půlnocí a třetí hodinou. Z toho likvidovali dva požáry jednotky profesionálních hasičů ze stanic Ovčáry-TPCA a Kolín.  
V noci na středu 24. října přibyl do statistik HZS Středočeského kraje větší počet zásahů, než je obvyklé. Přispěl k tomu nejen silný vítr, který lámal větve i stromy a páchal další škody, ale také čtyři rozsáhlejší požáry mezi půlnocí a třetí hodinou. V úterý od 15 hodin do půlnoci středočeští hasiči zasahovali u 23 událostí, z nichž 13 souviselo s odstraňováním následků větrných poryvů. Od půlnoci do 8. hodiny ranní pak jednotky vyjížděly k 36 zásahům, ze kterých 22 bylo v souvislosti s nepřízní počasí na území kraje. 

První z kvarteta požárů byl na linku tísňového volání ohlášen čtyřicet minut po půlnoci z obce Žíželice na Kolínsku, kde hořelo čtyři sta balíků slámy a sena a také 100 x 8 metrů kukuřičné siláže. Vzhledem k tomu, že hned vedle uskladněné slámy byla stáj s padesáti býky, museli hasiči nejprve zamezit rozšíření požáru na tento objekt. Proto velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a k události zamířily jednotky profesionálních hasičů ze stanic Ovčáry – TPCA, Kolín a Poděbrady a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Žíželice, Městec Králové, Velké Výkleky a Žehuň. Hasičům se pomocí několika C proudů podařilo stáj uchránit. Po dohodě s majitelem pak bylo rozhodnuto, že se sláma nechá kontrolovaně dohořet. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 250 tisíc korun, včasným zásahem však hasiči uchránili hodnoty za 3 miliony korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

K poslednímu ze čtveřice nočních požárů vyrazili hasiči do obce Dománovice na Kolínsku, odkud byl pět minut po třetí hodině ohlášen požár kotelny a uskladněného dřeva. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic Kolín a Poděbrady a jednotka SDH obce Dománovice. Zároveň byli dobrovolní hasiči ze Starého Kolína vysláni na zálohu stanice Kolín. Požár zasáhl kotelnu o rozměrech cca 2,5 x 2,5 metru. Ve vedlejší zakouřené místnosti obdobné velikosti se nacházely klece s okrasným ptactvem, které se však hasičům už zachránit nepodařilo, přežila pouze morčata. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

http://www.hzscr.cz/clanek/noc-na-stredu-byla-pro-stredoceske-hasice-velice-rusna.aspx


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1354962 |