Pátek třináctého – Den požární bezpečnosti

24.5.2022
Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje každý rok pátek 13. Dnem požární bezpečnosti. Ten letošní vychází právě na měsíc květen. 
Den požární bezpečnosti je každoročně věnován nějakému tématu z oblasti požární ochrany a prevence. V loňském roce bylo tématem důležitost požárně bezpečnostních zařízení, letošní rok je zaměřen na požáry v přírodním prostředí a na zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

Hasiči dlouhodobě zaznamenávají nárůst požárů v přírodním prostředí. Četnost požárů v přírodním prostředí narůstá na jaře při jarním úklidu na zahradách, na loukách, v lesích, apod. Letošní příchod jara se z pohledu zásahovosti vymykal dosavadním statistikám. V březnu hasiči likvidovali přes dva tisíce požárů v přírodním prostředí, což je nejvíc v historii.   

V letních měsících se riziko vzniku požáru v přírodě kvůli suchému a teplému počasí ještě zvyšuje. Jejich nejčastější příčinou je lidská nedbalost. Nejzávažnějšími přírodními požáry jsou ty lesní, které se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí.

Požáry v přírodě:
  • Příčiny jejich vzniku
  • Vypalování porostu a pálení biologického odpadu
  • Zásady rozdělávání ohně
  • Pravidlo – zastav se, lehni si, kutálej se


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1358945 |