Policie informuje

Požár sena a zemědělské budovy

17.5.2022
KOLÍNSKO – Případem se zabývají kriminalisté. 
Ve čtvrtek 12. května, dvě minuty po 18. hodině, jsme byli požádáni od středočeských hasičů ke spolupráci ohledně požáru sena a objektu v obci Dolní Chvatliny na Kolínsku. Operační důstojník na místo vyslal policisty společně s kriminalisty.

K události došlo ve volně přístupné zemědělské budově, v níž bylo uskladněno asi 600 balíků sena. Kriminalisté šetřením zjistili, že požár sena, od něhož se následně vznítila celá budova, byl způsoben nedbalostním jednáním ze strany nezletilé osoby.

Škoda byla předběžně vyčíslena na téměř 2 miliony korun českých.

Ve věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
13. května 2022



Velikonoční svátky na středočeských silnicích

KRAJ - Od čtvrtka do pondělí proběhla dopravně bezpečnostní akce s názvem „Velikonoce“.
Ve dnech od čtvrtka 14. až pondělí 18. dubna 2022 proběhla na silnicích a dálnicích Středočeského celorepubliková dopravně bezpečnostní akce s názvem VELIKONOCE.

Vzhledem k tomu, že právě velikonoční svátky vylákají na cesty sváteční řidiče nebo naopak řidiče, kteří posíleni alkoholem usednou za volant, je dopravně bezpečnostní akce zaměřena zejména na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů, ale také i na dodržování ostatních předpisů zákona o silničním provozu.

Policisté kontrolovali nejen alkohol a návykové látky, ale i dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, telefonování za jízdy nedovoleným způsobem, technický stav vozidel nebo například zda vozidla nejsou kradená.

Do akce bylo v rámci Středočeského kraje nasazeno přes 468 policistů z dopravní a pořádkové policie, kteří zkontrolovali 4900 vozidel a zjistili celkem 930 dopravních přestupků, kdy 871 vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a zbylé oznámili příslušnému správnímu úřadu.

Středočeští policisté v průběhu celé velikonoční akce zjistili 267 případů překročení nejvyšší dovolené rychlosti, 102 řidičů nepoužilo při jízdě bezpečnostní pás, 45 řidičů drželo nepovoleným způsobem mobilní telefon a celkem 101 řidičů mělo vozidlo v nejvyhovujícím technickém stavu.

Během prodlouženého víkendu policisté zastavili 27 řidičů, kteří usedli za volant po požití alkoholu a 11 pod vlivem návykových látek.

O velikonočním pondělí vyjížděli policisté k dopravní nehodě dvou osobních vozidel mezi Kladnem a Buštěhradem. Třiapadesátiletý řidič před kruhovým objezdem nezvládl řízení a střetl se s dalším osobním vozidlem, které řídila žena. Policisté oba účastníky dopravní nehody vyzvali  k podrobení se orientační dechové zkoušce, přičemž žena měla výsledek negativní, zatímco muži přístroj naměřil pozitivní s hodnotou téměř 2,9 promile alkoholu v dechu.

Rekordmanem, co se týče rychlé jízdy, se stal řidič osobního vozidla na dálnici D7, kterému policisté naměřili rychlost 231 km/h a to navíc v úseku, kde byla upravená a snížená rychlost na 110 km/h.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
20. dubna 2022







 
"Poznej práci policisty"
KOLÍN - Policisté připravili pro studenty zážitkový den.
 
Co všechno obnáší a jaká je každodenní práce policistů si mohli zblízka zažít, ale i vyzkoušet, studenti čtvrtých ročníků středních škol na Kolínsku, kteří se letos zapojili do projektu Středočeské policie „Přes bariéry s policií“ (více o projektu zde: https://www.policie.cz/clanek/projekt-pres-bariery-s-policii-realizujeme-jiz-tretim-rokem.aspx  ).
Poděkováním jim bylo pozvání na Územní odbor v Kolíně, kde pro ně policisté, v čele s ředitelem plukovníkem Miroslavem Breburdou, připravili „zážitkový den“ – den s policisty.

Všem pozvaným studentům bylo umožněno nahlédnout na pracoviště, která možná znají pouze z televizních seriálů. Jedním z takových specializovaných pracovišť byla kriminalistická technika, které zjišťuje a zajišťuje stopy na místě trestného činu (daktyloskopické, mechanoskopické, trasologické, apod.), pořizuje dokumentaci, jak fotografickou, tak i na videozáznam a rovněž dokumentuje osoby podezřelé z protiprávního jednání. Někteří ze studentů si „roli“ podezřelého či pachatele vyzkoušelo při pořizování fotodokumentace osoby, či snímání otisků prstů. Sami kriminalisté jim poodhalili, jakým způsobem pracují na místě činu, jak a čím zajišťují zanechané stopy a jakým způsobem se následně vyhodnocují.

Studenti se seznámili nejen s prací kriminalistů, ale i uniformované, neboli pořádkové policie. Měli možnost vidět, jakým způsobem probíhá kontrola vozidla, co je od řidičů vyžadováno, ale i jaké možnosti mají policisté v případě, pokud řidič na zastavení nereaguje a snaží se ujet před policejní kontrolou – v praxi tak mohli vidět použití zastavovacího pásu.

Policie ČR je ozbrojenou složkou a k výkonu jejich povolání patří i služební zbraň, kterou musí nosit v rámci služby stále při sobě a v jejímž používání jsou pravidelně školeni. Rovněž i to si mohli studenti vyzkoušet – střelbu na cíl. 

Za celý den tak mohli studenti načerpat spoustu zajímavých informací o práci u Policie České republiky. A pokud některé z nich práce největší bezpečnostní složky v České republice zaujala, jsou pro každého zájemce, který splní požadovaná kritéria, dveře otevřené.

Zajímala by vás práce u středočeské policie? Kontaktujte nás na e-mailu: nabor.stredocesi@pcr.cz 
Více zjistíte i na webových stránkách.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
20. dubna 2022


 
Recidivistka krádeže na „nákupu“
KOLÍNSKO – Žena byla v minulosti několikrát odsouzena za tuto trestnou činnost.
Nenapravitelná zlodějka, která byla v minulosti již 4krát odsouzena za krádeže, bude muset opět vstát před soudem. 

Recidivistce, 37leté ženě, sdělili kolínští policisté podezření ze spáchání trestného činu krádeže, a to ve druhém odstavci, neboť se dopustila tohoto jednání i přesto, že byla za stejný čin v posledních třech letech odsouzena.

Tentokrát vešla v pátek 15. dubna, před půl šestou večer, do prodejny v ulici V Opletkách v Kolíně, kde z prodejní plochy odcizili kapsle na praní za 350 Kč, jenž vložila do své tašky. S takto ukrytým zbožím prošla bez zaplacení pokladní zónou, kde byla zastavena ostrahou obchodu. Ta poté kontaktovala strážníky a ti ženu předali státní policii k dalším služebním úkonům.

Za krádež, za kterou byla v posledních třech letech odsouzena Okresním soudem v Kolíně, jí nyní hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
19. dubna 2022


 
Zabezpečte si svá auta a nic v nich nenechávejte!
KOLÍNSKO – Poškozený přišel o drahé nářadí.
Kolínští policisté šetří případ krádeže hodnotného nářadí z vozidla za několik stovek tisíc korun, kterého se ujal neznámý zloděj.

Podle dosavadního šetření se dosud nezjištěnému pachateli podařilo bez zjevného poškození dostat do vozidla Citroen Berlingo, které nebylo nejspíš řádně zabezpečené. Majitel měl auto odstavené v obci Pašinka, z něhož zloděj odcizil, pravděpodobně v nočních hodinách ze 14. na 15. dubna, různé druhy. Jednalo se o sbíjecí kladiva, motorové pily, kufřík s drobným nářadím, svářečku, měřící přístroj, aku brusky, aku vrtačky a jiné.

Na odcizených věcech byla škoda předběžně vyčíslena na více než 360 tisíc korun.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což pachateli v případě dopadení a odcizení hrozí trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Policisté opět varují a upozorňují, aby si lidé dostatečně zabezpečili svá vozidla a nenechávali své cenné věci ve vozidle.

„Auto není trezor“ není obyčejná fráze, a proto vám doporučujeme:

- ve svých vozidlech nevystavujte žádné věci, ani prázdnou igelitovou tašku (zavazadla ve vozidle nenechávejte kolemjdoucím na očích)
- nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle (ani když od vozu odcházíte na malou chvíli)
- při manipulaci s nákupem dbejte na bezpečnost
- sledujte své okolí a zavazadla v prostoru odemčeného vozidla
- nepokládejte volně peněženku nebo klíče na střechu vozidla
- věnujte pozornost svému okolí při vykládání nebo nakládání zakoupeného zboží
- nenechávejte nic cenného ve vozidle (kde nic není, ani zloděj neuspěje)
- zabezpečením vozidla ztížíte pachateli krádež
- využívejte hlídaná parkoviště
- neparkujete v místech, kde dochází často ke krádežím
- zajímejte se o bezpečnější systém ochrany vozidla 
- při odchodu od vozidla zkontrolujte uzavření oken, dveří, střešního okénka
- zamykejte vozidlo (i když se vzdalujete od vozidla jen na chvíli)
- doklady osobní i k vozidlu neukládejte do palubní přihrádky
- nenechávejte svá auta na opuštěných místech


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
19. dubna 2022


 
Muž spatřil v řece plovoucí tělo
KOLÍNSKO – Okolnostmi se zabývají kriminalisté.
Ve středu 13. dubna, před osmou hodinou večerní, přijal operační důstojník na tísňové lince 158 oznámení o plovoucím těle člověka ve slepém rameni řeky Mlýnské Cidliny v Žíželicích. Na místo ihned vyslal policejní hlídky, kriminalisty a policisty z poříčního oddělení Slapy. Kromě policie byla povolána na místo také Zdravotnická záchranná služba a koroner.

Po příjezdu na místo policejní potápěči vytáhli z vody tělo muže, kterého poté ztotožnili jako 42letého. Lékař pak bohužel u osoby konstatoval smrt. Koroner po ohledání těla předběžně vyloučil cizí zavinění. 

Okolnostmi utonulého muže se zabývají kolínští kriminalisté, kteří u zemřelého nařídili soudní pitvu pro přesné zjištění příčiny smrti. 

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
14. dubna 2022


 
Po muži policisté vyhlásili pátrání v roce 2018
PRAHA VENKOV - JIH - Poslední jeho pohyb byl zaznamenán v září 2019 v Říčanech.
Policisté z Prahy venkov - JIH vyhlásili již v roce 2018 pátrání po dnes již 48letém muži a to na základě příkazu k zatčení a Evropského zatýkacího rozkazu vydaných okresními soudy pro Prahu – východ a Kolín.

Poslední pohyb muže byl zaznamenán v září roku 2019, a to v katastru obce Třemblat na Praze východ. Policisté proto nevylučují, že by se v chatové oblasti mohl skrývat nebo svá působiště měnit. Vazby má i na Sázavu, kde žije část jeho rodiny. Dále by se mohl pohybovat na Praze východ, Kolínsku nebo Benešovsku.

Vzhledem k tomu, že se muže dlouhodobě nedaří vypátrat, chtěli bychom touto cestou znovu požádat o pomoc s pátráním po hledaném muži.

Hledaný je asi 180 - 200 cm vysoký, holohlavý, střední svalnaté postavy a má modré oči. 

Pokud máte jakékoliv poznatky o tom, kde by se hledaný 48letý muž mohl pohybovat, sdělte je prosím policistům na linku 158 nebo na jakoukoliv policejní služebnu.
Za jakékoliv informace předem děkujeme.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
14. dubna 2022


 
Blížící se velikonoční svátky budou ve znamení dopravně bezpečnostních akcí a opatření
Dopravně bezpečnostní akce s názvem „Velikonoce“
Policisté z celé ČR budou hlídkovat na našich silnicích a dbát na dodržování všech pravidel v silničním provozu. 

Již ve čtvrtek bude zahájena dopravně bezpečnostní akce s názvem „Velikonoce“, která bude probíhat až do pondělí. Policisté v celé republice budou dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Policisté se primárně zaměří  na místa s vysokým dopravním zatížením, do turisticky významných oblastí a rizikových míst, kde dochází k nejzávažnějšímu porušování pravidel silničního provozu a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám. 

Dopravní policisté budou kontrolovat dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Dále se policisté zaměří na kontrolu dokladů předepsaných k řízení a provozu motorového vozidla, technický stav vozidel, či zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení.

Svátky jsou vždy spojené se zvýšeným provozem na našich silnicích a s tzv. „sváteční“ řidiči. Dbejte tak na zvýšenou opatrnost během svých cest, vzájemnou ohleduplnost a toleranci. Nepřeceňujte své síly a buďte předvídaví.

Letošní Velikonoce mohou být podle předpovědi ve znamení chladného počasí, je tedy na místě přizpůsobit jízdu stavu a povrchu vozovky. Není vyloučeno, že se místy bude vyskytovat sněžení a silnice mohou také namrzat.

Přejeme všem účastníkům silničního provozu šťastnou cestu za svými blízkými a bezpečný návrat do svých domovů.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR 
13. dubna 2022


 
Zloději na nákupu
KOLÍNSKO – Oba skončili v cele.
Dvojice zlodějů byla přistižena v obchodním domě při krádeži, respektive poté, co s ukradeným zbožím pokladní zónou, aniž by za něj zaplatili.

Dva muži, ve věku 39 a 26 let, vstoupili 1. dubna odpoledne, do obchodního domu v ulici V Kasárnách v Kolíně, kde z regálů vkládali do nákupního vozíku různé druhy zboží s tím, že od počátku měli v úmyslu krást. Poté, co se jim podařilo projít s „nákupem“ pokladnami bez zaplacení, zastavila je ostraha prodejny a posléze kontaktovala policii.

Ta po jejich příjezdu oba muže zadržela a převezla na policejní služebnu, kde byli umístěni do cely předběžného zadržení. Po veškerých služebních úkonech bylo oběma zlodějům sděleno podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což jim hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, neboť byli oba v posledních třech letech za stejnou trestnou činnost odsouzeni.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
12. dubna 2022


 
Vloupání do stavebních buněk
KOLÍNSKO – Škoda byla vyčíslena na několik stovek tisíc korun.
Policisté z obvodního oddělení Kostelec nad Černými lesy šetří případ vloupání do tří stavebních buněk, umístěných na pozemku novostavby v obci Kostelní Střimelice, odkud zloděj odcizil různé druhy nářadí, sanitární vybavení a spoustu jiných věcí.

Podle dosavadního šetření neznámý pachatel vnikl na pozemek novostavby plotem, do něhož vytvořil dvě díry, čímž si sjednal přístup. Poté přistoupil k jednomu kontejneru, do kterého se vloupal a odcizil motorovou pilu, flexu, různě dlouhé prodlužovací kabely, plynový dvojvařič a bourací kladivo. Pak přistoupil k dalším dvěma kontejnerům, do nichž se vloupal po překonání zámků. Z jednoho z nich odcizil několik typů vrtaček, šest desítek trubek na vodu a plyn, wc mísu, vodovodní baterie, pračku atd.  Z poslední buňky poodnášel 4 okna, radiátory, čerpadla, centrální vysavač a klimatizační jednotku.

Svým jednáním dosud nezjištěný pachatel způsobil škodu ve výši přesahující 350 tisíc korun.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což zloději v případě dopadení hrozí až dva roky ve vězení.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
8. dubna 2022


 
Dopravně bezpečnostní akce „PÁSY"
Od 4. do 8. 4. 2022 probíhá i na Kolínsku celorepubliková dopravně bezpečnostní akce Policie České republiky pod názvem "PÁSY", v rámci které se policisté primárně zaměřují na kontrolu nejen bezpečnostních pásů, ale především zádržných systémů. Kontrolu provádí v blízkosti vzdělávacích zařízení.

V rámci projektu "ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE" policisté uskutečňují ve třídách I. stupně základních škol besedy s preventivní tematikou zaměřenou zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu a zádržné systémy.



 
Některé kousky oblečení ukradl, jiné poškodil
KOLÍNSKO – Za takové jednání byl v minulosti již odsouzen.
Kolínští policisté sdělili 28letému muži podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se nedopustil poprvé. V posledních třech letech byl za takové jednání odsouzen.

Osmadvacetiletý recidivista vešel 6. dubna, po 19. hodině, do hypermarketu sídlící v ulici V Kasárnách v Kolíně, kde se ujal jedněch kalhot, dvou tepláků, tří mikin a pěti triček, z nichž dvě poškodil. Se zbylými devíti kousky oděvů prošel pokladní zónou bez zaplacení, kde byl po krátké chvíli zastaven ostrahou, který poté kontaktovala policii.

Po jejich příjezdu muže zadržela a převezla na policejní oddělení k potřebným služebním úkonům.

Za krádež, za kterou byl v posledních třech letech odsouzen, mu nyní hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
7. dubna 2022 


 
Motosezona začíná!
Kdo je připraven, není překvapen.
Začíná motorkářská sezona a s tím spojený větší počet motocyklistů na našich silnicích. Motocyklisté by měli dbát zvýšené opatrnosti a neměli by přeceňovat svoje schopnosti, zvlášť když vyjíždějí na silnice po delší zimní přestávce.

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou může mít fatální následky.

Aby vyjížďky motorkářů byly bezpečnou a příjemnou záležitostí, je nutné dodržovat základní pravidla. Před první jarní vyjížďkou je bezpodmínečně nutné zkontrolovat technický stav motocyklu.

Než vyjedu, tak si pořádně zkontroluji svou motorku!

prvotní obhlídka (unikající kapaliny, povolené součástky, stav světel)
pohonné ústrojí (stav oleje v motoru nebo v převodovce pokud je samostatná, volný nebo příliš napnutý řemen nebo řetěz pohonu, nadměrné opotřebení řetězu, nadměrné opotřebení zubů řetězových kol)
filtry (vzduchový a palivový)
olej/chlazení (olejový filtr, provozní kapaliny, motorový olej, chladič)
brzdy (brzdové destičky, stav kotoučů, kluzné čepy, brzdová kapalina)
pneumatiky (tvar, neporušenost, hloubka dezénu, ložiska kol, ložiska hlavy řízení, kontrola DOT, nerovnosti ráfků)
řízení (mazání lanka plynu/spojky, hydraulická spojka, stav řízení -matice nápravy, řadicí páka, ložisko v řídítkách, olejová náplň v tlumičích, ovládací prvky)
baterie (stáří, stav)

Velmi důležité je také nepodceňovat vybavení řidiče, které zvyšuje komfort během jízdy a v případě nehody může podstatně zmírnit následky.

Než vyjedu, tak se pořádně obléknu!

kvalitní a dobře padnoucí přilba
motocyklové oblečení (pohodlné)
chránič páteře
pevná obuv
rukavice
reflexní prvky
a další prvky pasivní bezpečnosti

Důležitou roli při jízdě na motocyklu hraje také psychika. Řidič by neměl přeceňovat své schopnosti a měl by se plně soustředit na řízení. Velmi důležitá je u motorkářů předvídavost. Zejména při projíždění zatáčkami a dalšími nepřehlednými úseky je nutné, aby řidič předvídal případné nebezpečí jako například stojící vozidlo nebo jinou překážku na vozovce, chodce, znečištěnou vozovku a podobně. Při předjíždění také pozor na „slepé úhly“ zpětných zrcátek. 

Samozřejmostí je dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

‼️NEZAPOMEŇ ‼️
1. pohled
2. hlava
3. ramena
4. tělo
5. motorka

Pro bezpečný návrat motocyklistů z jejich cest je velmi důležité, aby vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Vzájemná tolerance a ohleduplnost může výrazně přispět ke snížení počtu dopravních nehod s účastí motocyklů.

V letošním roce chystají policisté uspořádat celou řadu preventivních aktivit a můžete se těšit na oblíbenou společnou moto vyjížďku. Budou také dohlížet na zásady bezpečné jízdy a pravidla silničního provozu.

Přejeme všem motorkářům a motorkářkám mnoho šťastných kilometrů a hlavně - kolama dolů!

Odkaz na Reels ->https://www.instagram.com/reel/Cb4YxkcNs_Z/?utm_source=ig_web_copy_link

kpt. Hana Rubášová
tisková  mluvčí PP ČR
5. dubna 2022


 
Řídila se zákazem řízení
KOLÍNSKO – Hrozí jí až dvouletý pobyt za mřížemi.
Policisté z obvodního oddělení Pečky sdělili 25leté ženě podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Toho se dopustila tím, že v pondělí 4. dubna, po půl jedenácté večer, řídila osobní vozidlo Peugeot ve směru od Vrbčan do Chotutic, kde byla hlídkou zastavena. 

Policisté vyzvali ženu k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla, přičemž neměla u sebe řidičský průkaz. Vysvětlilo se to následnou lustrací, kdy v dostupných evidencích zjistili, že má platný zákaz řízení, a to od června loňského roku do prosince 2022.

Pětadvacetileté ženě hrozí v případě odsouzení až dva roky ve vězení.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
5. dubna 2022


 
Přechovávání omamných a psychotropních látek
KOLÍNSKO – „Tráva“ z něj šla cítit na dálku.
Kolínští policisté z oddělení hlídkové služby řešili přestupkové jednání 31letého muže v supermarketu v Seifertově ulici v Kolíně, z něhož byl cítit zápach konopí. Hlídka muže prohledala a v kapse u něj našla cigaretu se zelenohnědou sušinou a dále v podšívce bundy měl ukrytý igelitový sáček s bílou krystalickou látkou. Policisté nález kontrolovanému zajistili a postoupili na odborné zkoumání.

Po obdržení výsledků odborného vyjádření z odvětví chemie kriminalisté zahájili trestní stíhání a muže obvinili ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, neboť u sebe úmyslně a neoprávněně přechovával pro vlastní potřebu drogu o hmotnosti necelých 14 gramů.

Jedenatřicetiletému muži v případě odsouzení hrozí trest odnětím svobody až na jeden rok.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
1. dubna 2022


 
Sprejer řádí v areálu železničního zkušebního okruhu
KOLÍNSKO – Škoda je předběžně vyčíslena na půl milionu korun.
Policisté z obvodního oddělení Pečky se v současné době zabývají v tomto měsíci již druhým případem sprejerství v areálu železničního zkušebního okruhu v obci Cerhenice, a to na vlaku a soupravě metra, k čemuž došlo poprvé na začátku března a nyní, podruhé, na konci tohoto měsíce.

V této věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, čehož se dopustil zatím neznámý pachatel. Ten v prvním případě, k němuž došlo v době od 5. do 8. března, posprejoval soupravu vlaku několika barevnými nápisy a tím způsobil škodu v předběžné výši okolo 200 tisíc korun. K druhému takovému protiprávnímu jednání došlo pravděpodobně někdy v nočních hodinách z 28. na 29. března. V tuto dobu vandal poškodil tentokrát soupravu metra, konkrétně jeden vagon, dvěma barevnými nápisy. Na poškozeném vagonu metra byla škoda předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun.

Vandalovi za poškození souprav hrozí v případě dopadení a odsouzení až jeden rok za mřížemi.

Policie vyzývá občany, pokud ve výše uvedených dnech v obci Cerhenice spatřili na pozemku pohybující se podezřelou osobu, aby své poznatky poskytli na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
31. března 2022


 
Zloděje chytila ostraha prodejny
KOLÍNSKO – Krádeže mu nejsou cizí.
Kolínští policisté sdělili 28letému muži podezření ze spáchání trestného činu krádeže, čehož se dopustil tím, že odcizil zboží, aniž by za něj zaplatil. Navíc byl za stejný přečin odsouzen v posledních třech letech.

Osmadvacetiletý recidivista vstoupil 29. března, krátce po 18. hodině, do supermarketu v Seifertově ulici v Kolíně, kde z regálu vzal půlkilové balení kešu ořechů, špaldový chléb, dva energy drinky a sladkosti. Toto zboží vložil do nákupního košíku a poté vzal i igelitovou tašku, kterou přidal k nákupu. S tím vším přešel do oddělení drogerie, kde přeskládal zboží z nákupního košíku do igelitky, avšak aby působil aspoň trochu nenápadně, po cestě k pokladní zóně vzal vajíčkový salát, za který byl ochoten zaplatit. Po zaplacení jednoho kousku zboží prošel i s igelitovou tašku, v němž měl ukryté kradené zboží, pokladní zónou, kde ho ale zastavila ostraha prodejny. Ta pak na zloděje zavolala policii, která jej zadržela a převezla na obvodní oddělení k potřebným služebním úkonům.

Osmadvacetiletému muži, který se stejné trestné činnosti dopustil i přesto, že byl za ni v posledních třech letech odsouzen, mu nyní hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
30. března 2022


 
Dopravně bezpečnostní akce „Speed marathon´
Dne 24. března se uskutečnila čtyřiadvacetihodinová celorepubliková akce s názvem Speed marathon. Cílem dopravní akce bylo zajistit co největší počet míst, kde probíhala kontrola dodržování rychlostních limitů řidiči motorových vozidel. Do této akce byla částečně zapojena i veřejnost. Občané měli možnost prostřednictvím internetu navrhnout místa, která považují za riziková. Vedoucí jednotlivých policejních útvarů následně provedli vyhodnocení vhodných míst pro měření rychlosti.

Na Kolínsku proběhla kontrola dodržování dovolené rychlosti jízdy v obci i mimo obec na 11 místech. Celkem bylo zkontrolováno 66 vozidel a policisté zjistili 43 dopravních přestupků, z toho ve 39 případech se jednalo o překročení rychlosti, dále pak motoristé drželi za jízdy telefon a jen řidič byl pod vlivem alkoholu.

Řidička auta vlekla na laně opilého motocyklistu
KOLÍNSKO – Ten po rozjetí havaroval do příkopu.
Docela kuriózní nehodu řešili kolínští dopravní policisté ve čtvrtek 24. března, po sedmnácté hodině, v katastru obce Chotutice. Řidička osobního auta táhla na laně motocyklistů, který sedl za řídítka stroje bez ochranné přilby a v podnapilém stavu.

Podle dosavadního šetření policisté zjistili, že 60letá žena řídila vozidlo Škoda Fabia, přičemž na laně táhla motocykl Zhongyu se 62letým mužem. Krátce po rozjetí tažený motocyklista, který neměl na hlavě nasazenou ochrannou přilbu, na vozovce spadl a skončil v silničním příkopu.

Policisté na místě vyzvali oba účastníky k dechové zkoušce, přičemž žena měla výsledek negativní, zatímco motocyklistovi přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou vyšší než 1,60 promile.

Při havárii 62letý muž byl s lehkým zraněním převezen do kolínské nemocnice k ošetření.
V současné době je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí až jeden rok za mřížemi.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
28. března 2022


 
Policistům ujížděl, ale neujel
KOLÍNSKO- Nebylo to poprvé, co policisté muže pronásledovali.
Začátkem března pronásledovali kolínští policisté vozidlo, které řídil 32letý muž a který před nimi začal ujíždět. Zase. Jedná se totiž o muže, který je policistům dobře znám, není to totiž poprvé, co před policisty začal ujíždět. Měl k tomu „své“ důvody, má totiž vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do roku 2026. To ho ale asi příliš netrápí, protože bez řidičského průkazu – se zákazem řízení, řídí vozidlo opakovaně.

Celé pronásledování započalo v obci Velký Osek na Kolínsku, dále přes Poděbrady, Městec Králové a skončilo mezi obcemi Lišice a Lišičky. Postupně se ke kolínským policistům při pronásledování přidali i kolegové z Nymburka, Královehradeckého kraje a Letecká služba a celé pronásledování trvalo asi půl hodiny.

Muž se na místě odmítl podrobit orientačnímu testu na návykové látky. Policisté ho následně eskortovali na policejní služebnu k dalším úkonům.

Vzhledem k tomu, že se 32letý muž obdobného jednání dopouští opakovaně a se zákazem řízení ho policisté za volantem přistihli již po 9., podali policisté podnět státnímu zástupci na vzetí muže do vazby, ten jej akceptoval, ale u soudu již ke shodě nedošlo, soudce na muže vazbu neuvalil a propustil jej na svobodu.

Policisté 32letého muže obvinili ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až 2letý trest odnětí svobody.
 
https://youtu.be/L2e2AaDE1i8

por. Ing. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
23. března 2022


 
Nohu z plynu!
Ve čtvrtek 24. března 2022 proběhne na našich silnicích dopravně bezpečnostní akce s názvem SPEED MARATHON.
Již sedmým rokem proběhne na našich silnicích celoevropská dopravně bezpečnostní akce s názvem SPEED MARATHON, kterou pořádá organizace ROADPOL. Akce je zaměřena na dodržování stanovených rychlostních limitů, a to v obci i mimo obec. Policie České republiky na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit bude provádět po celý den měření rychlosti. Nebyli to ale jen policisté, kteří vybírali místa, kde se bude provádět měření, byli jste to i Vy. Široká veřejnost, měla možnost navrhnout Policii České republiky místa, která považuje za riziková, a to prostřednictvím webového portálu. https://www.bezpecnecesty.cz/cz/dopravni-informace-mapy/speedmarathon. Měření se uskuteční na přibližně 950 místech.

Nejvíce hlasů dostala místa v obcích Nymburk, Dolní Dobrouč, Ústí nad Orlicí, Budiměřice, Netřebice a Kopidlno.

Odkaz na přehled tipů a hlasů podle okresů

http://www.bezpecnecesty.cz/cz/aplikace/dopravni-informace-mapy/speedmarathon&token=U4A1vvZ4VP-pZdx43tO6W-Kv8z6yp230

Cílem dopravně bezpečnostních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. I z tohoto důvodů o akci předem informujeme. Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce  dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů.

kpt. Hana Rubášová
22. března 2022
tisková mluvčí PP ČR


 
Dosud neznámý pachatel se vloupal do obytné buňky, kterou poté zapálil
KOLÍNSKO – Nevšimli jste si někoho podezřelého?
Kolínští policisté šetří případ vloupání do obytné buňky v Hradištku II, kterou po prohledání a odcizení věcí neznámý pachatel zapálil. K této události došlo 4. března, v době od 11:15 do 11:45 hodin. 

Podle dosavadního šetření zatím nezjištěný pachatel překonal vstupní dveře, kterými se dostal do vnitřního prostoru. Tam to celé prohledal a odcizil peněženku s finanční hotovostí ve výši 30 tisíc korun, dále pak zlaté prsteny, zlatý řetízek a kapesní hodinky. Poté, co se ujal věcí, které ho zaujaly, přistoupil do obývacího pokoje, kde založil požár. Vlivem toho došlo k poškození kompletně celého vybavení, včetně veškerých předmětů, které tam měl poškozený uložené.

Škoda byla předběžně vyčíslena na více než 110 tisíc korun.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, a to krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za což pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
8. března 2022


 
Z nádrže kamionu odčerpal 300 litrů nafty
KOLÍNSKO – Společnosti byla způsobena škoda přes deset tisíc korun.
Kolínští policisté přijali v neděli 6. března večer oznámení o poškození víčka palivové nádrže u kamionu, odkud neznámý pachatel odčerpal 300 litrů nafty.

Podle dosavadního šetření k tomuto jednání došlo v době od odpolední půl třetí 4. března do večerní deváté hodiny 6. března, na odstavné ploše obchvatu Kolína, konkrétně na 86. km silnice I. třídy č. 38 ve směru na Poděbrady. Tam dosud nezjištěný pachatel poškodil uzamykací mechanismus víčka palivové nádrže, čímž vznikla škoda ve výši okolo 1 tisíce korun a z té následně odsál 300 litrů nafty v hodnotě dosahující 12 tisíc korun.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což pachateli v případě dopadení hrozí až dva roky za mřížemi.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
7. března 2022
 
S rýčem v ruce se dožadoval klíče od auta
KOLÍNSKO – Muž je obviněný ze tří trestných činů.
S rýčem vešel do domu, kde se nacházely tři osoby, po nichž pod pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy požadoval klíče od auta. Když rýč nezabral, šel si pro kladivo. Nyní je 41letý muž obviněn ze tří trestných činů, za což mu hrozí až osm let za mřížemi.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil proti muži trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu vydírání a dvou přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Těch se dopustil tím, že na konci února vnikl s rýčem v ruce na pozemek v obci Ohaře, poté vešel do domu, kde se v jedné místnosti nacházela 50letá žena a o rok starší muž. Obviněný na ně křičel s tím, že pokud mu nedají klíče od auta, tak je pomlátí rýčem, kterým máchal kolem jejich hlav. Následně vešel do vedlejšího pokoje, kde ležel 47letý muž, na něhož taktéž křičel a dožadoval se pod pohrůžkou násilí o klíče od vozu. Poté se otočil a odešel z domu ven. Vzápětí se ale vrátil zpět dovnitř, avšak ne s rýčem, ale s kladivem. Tím udeřil do mobilní telefonu poškozené, jenž jej měla na stole. Nakonec po jeho výlevech vyšel na dvůr, kde rozbil u zaparkovaného automobilu jednoho z poškozených skleněné výplně oken, přední světla a na blatníku vytvořil prohlubeň.

Za výše uvedené trestné činy hrozí 41letému obviněnému v případě odsouzení trest odnětím svobody na dva roky až osm let.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. března 2022


 
Kriminalisté dopadli dvojici, která se vloupala do autobazaru
KOLÍNSKO – Spolupachatelé byli za krádež v posledních třech letech odsouzeni.
Dvojice mužů se dočkala obvinění z krádeže. Spolupachatelé se vloupali do autobazaru, odkud brali katalyzátory a hliníková kola převážně z vraků aut. Svým jednáním způsobili škodu ve výši téměř 40 tisíc korun.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil proti oběma mužům, 47letému a 23letému, trestní stíhání a obvinil je ze spáchání trestného činu krádeže formou spolupachatelství. Toho se dopustili úmyslně tím, že se společně vloupali do autobazaru v Kolínské ulici ve Veltrubech, kde poškodili celkem 10 vozidel, z nichž 7 byly vraky. Z těchto automobilů, resp. vraků, odcizili 6 katalyzátorů a 6 hliníkových kol. 

Oba obvinění se dopustili této trestné činnosti i přesto, že byli v posledních třech letech za takové jednání odsouzeni. Nyní jim hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. března 2022


 
Pomoc Ukrajině
Pomoc pro Ukrajince přicházející do Česka




Kradl hlavně bonboniéry
KOLÍNSKO – Těch ukradl téměř sedmdesát.
Na bonboniérového zloděje spadla klec. Během dvou dnů ukradl ve dvou obchodech zboží za více než 10 tisíc korun. Nyní je již obviněn z krádeže, za což mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Komisařka služby kriminální policie a vyšetřování zahájila trestní stíhání a obvinila teprve 20letého mladíka ze spáchání trestného činu krádež. Toho se dopustil tím, že během dvou dnů „nakoupil“ zboží, aniž by za něj zaplatil. Jednalo se zejména o bonboniéry, ale také o alkoholické nápoje či hygienické potřeby.

Poprvé v prodejně Billa v obchodním centru v Rorejcově ulici v Kolíně odcizil celkem 50 kusů bonboniér v hodnotě za téměř 6 tisíc korun. Zboží vložil do dvou igelitek, s nimiž prošel pokladní zónou bez zaplacení. Další den se odvážil na krádež více zboží, avšak se neodvážil jít do stejné prodejny, proto zamířil do ulice náměstí Republiky. Tam odcizil 19 bonboniér, 6 láhví tvrdého alkoholu a hygienické potřeby. S tímto zbožím v hodnotě za téměř 6 tisíc korun, které taktéž vložil do tašky, prošel ven bez zaplacení.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
2. března 2022


 
Co musí udělat cizinci, či jejich ubytovatelé, při příjezdu do České republiky
KRAJ - Důležité informace pro cizince.
Povinnosti cizince po příjezdu na území České republikyDle ustanovení § 93 odst. 1 zák. č. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců  je  cizinec z třetí země povinen do 3 pracovních dnů ode dne vstupu na území ohlásit na policii místo pobytu na území (§ 97). Tato povinnost se nevztahuje na cizince, který tuto povinnost splnil u ubytovatele (§ 102).

Dle ustanovení § 97 zák. č. 326/1999 Sb., cizinec provede registraci vyplněním přihlašovacího tiskopisu. Zde vyplní jméno, příjmení přihlašovaného cizince, datum jeho narození, státní občanství, trvalé bydliště v zahraničí, číslo cestovního dokladu a víza, je-li v cestovním dokladu vyznačeno, počátek a místo pobytu, předpokládanou dobu a účel pobytu na území.

Při registraci cizinec na cizinecké policii předkládá cestovní doklad, zdravotní pojištění, doklad na zajištění ubytování (vydává majitel nemovitosti, ten, kdo je zapsán v katastru nemovitostí). Toto je postačující v současné době pro občany Ukrajiny, kteří do schengenského prostoru přicestovali po
24. 2. 2022.

Pro cizince, kteří přicestovali před 24. 2. 2022 platí ještě povinnost očkování, nebo testu na onemocnění Covid 19 a vyplnění příjezdového formuláře.

Registraci cizince může splnit i ubytovatel dle ust. § 102. Učiní tak do 3 pracovních dnů po jeho ubytování, oznámení učiní útvaru policie.

Ubytovatel plní povinnost dle ust § 102 zák. č. 326/1999 Sb., formou vyplnění přihlašovacího tiskopisu a prostřednictvím dálkového přístupu vyplněním elektronického formuláře  - UBYPORT.  Toto je dostačující a cizinec se nemusí osobně dostavit na policii k registraci.

Cizinci z Ukrajiny jsou na základě bezvízového styku registrováni na 90 dnů od překročení schengenské hranice. Na OCP OPA dostanou informační leták a internetovou adresu s potřebnými informacemi: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx                                                                                                              

Seznam pracovišť Odboru cizinecké policie („OCP“), oddělení pobytových („OPA“) a Odboru azylové a migrační politiky („OAMP“)

1. OCP OPA Praha 5                                                                                                                   
Zborovská 1505/13
150 93 PRAHA 5 - SMÍCHOV
Tel: 974 882 688
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
(nemá společné pracoviště s OAMP)
MV ČR OAMP
Žukovského 888
160 00 Praha 6 – Dědina

2. OCP OPA KLADNO                                                                                      
U Šestého 1017
272 03 KLADNO
Tel.: 974 873 733
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
(nemá společné pracoviště s OAMP)
MV ČR OAMP
Severní 2952
272 04 KLADNO

3. OCP OPA PŘÍBRAM
Žežická 498
261 01  PŘÍBRAM
Tel: 974 879 219
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
*má společné pracoviště s OAMP

4. OCP OPA MLADÁ BOLESLAV
Štefánikova 1304
293 01 MLADÁ BOLESLAV
Tel: 974 877 300
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
*má společné pracoviště s OAMP

5. OCP OPA KUTNÁ HORA
Na Náměti 419
284 01 KUTNÁ HORA
Tel: 974 875 427
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
(nemá společné pracoviště s OAMP)
MV ČR OAMP
Hornická 642
284 01 KUTNÁ HORA

6. OCP OPA BENEŠOV
K Pazderně 906
256 01  BENEŠOV
Tel: 974 871 670
Úřední dny: PO, ST, 8:00 – 17:00
(nemá společné pracoviště s OAMP)
MV ČR OAMP
Jiráskova 801
256 01 BENEŠOV

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
1. března 2022


 
Hladový recidivista krádeže opět na místě činu
KOLÍNSKO – Za opakující stejnou trestnou činnost mu hrozí až tři roky ve vězení.
Kolínští policisté sdělili 22letému muži podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil i přesto, že byl za tento trestný čin v posledních třech letech odsouzen.Dvaadvacetiletý muž vstoupil v pátek 25. února, před sedmou hodinou večer, do supermarketu v Polepské ulici v Kolíně, kde si vzal z regálu jednu konzervu guláše a tu vložil do pravé kapsy bundy. S takto ukrytým zbožím pak prošel pokladní zónou bez zaplacení. V ten moment ho zastavil pracovník ostrahy prodejny, který následně poté kontaktoval policii. Po příjezdu hlídka podezřelého zadržela a převezla na obvodní oddělení k dalším služebním úkonům. 

Recidivistovi hrozí za krádež v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
28. února 2022


 
Vloupal se do garáže a odcizil kromě nářadí také rybářské vybavení
KOLÍNSKO – Nevšimli jste si někoho podezřelého?
Kolínští policisté šetří případ vloupání do garáže, z níž dosud nezjištěný zloděj odcizil různé druhy nářadí, včetně rybářského vybavení, v celkové hodnotě za více než sto tisíc korun.

Podle dosavadního šetření neznámý pachatel vypáčil uzamčené dřevěné garážové dveře v ulici Revoluční ve Velkém Oseku, v době od 18. do 26. února, odkud následně odcizil ponorné čerpadlo s hadicí, 4 alu disky, 2 letní pneumatiky, prázdný plechový 30 l sud na pivo, vzduchové chlazení, fukar na listí, vrtací kladivo a rybářskou tašku s pruty, navijáky a dalším rybářským vybavením.

Tímto jednáním byla poškozenému způsobena škoda na odcizení ve výši okolo 107 tisíc korun a škoda na vypáčených dveřích asi 5 tisíc korun.

V souvislosti s tímto případem se obracíme na veřejnost a prosíme o jakékoliv poznatky k možnému pachateli. Pokud jste si někoho podezřelého všimli a mohli byste nám pomoci se ztotožněním osoby, ozvěte se nám na telefonní číslo 974 874 710 nebo na mobil 602 263 021. Využít můžete také linku tísňového volání 158.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
28. února 2022


 
Uctění obětí trestných činů
Probační a mediační služba společně s Policií České republiky uctí oběti trestných činů
Probační a mediační služba se stejně jako v předchozích letech připojí k Evropskému dni obětí trestných činů. Společně s Policií České republiky vyjádří svou úctu k obětem minutou ticha v úterý 22. února 2022 ve 12 hodin. Na tento okamžik upozorní také majáky policejních vozů, které se rozsvítí před služebnami po celé republice.

Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. Požádat o pomoc či odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice.

„Probační a mediační služba v loňském roce navázala spolupráci s celkem 4 281 oběťmi trestných činů. Pro porovnání v předchozím roce 2020 to bylo 4 306 osob. Počet obětí, které potřebují podat pomocnou ruku, tedy rozhodně není nijak zanedbatelný. Budeme proto rádi, když se 22. února ve 12 hodin zastavíte na bezpečném místě a společně s námi jim vyjádříte úctu,“ říká ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

„Pomoc obětem trestných činů je pro justici důležité téma. U příležitosti Evropského dne obětí trestných činů je dobré si připomenout, že i v České republice existuje rozsáhlá síť profesionálů, na kterou se může každý obrátit. Mám na mysli státní instituce i neziskový sektor, kde najdeme odborníky, kteří jsou vždy připraveni citlivě řešit krizové situace, vzájemně se doplňovat a spolupracovat. Konkrétně mám na mysli naší Probační a mediační službu, Policii ČR a již zmíněný neziskový sektor. Jsem rád, že uvedení mezi sebou nesoutěží o to, kdo bude první na pomyslné cílové pásce, ale pomáhají konkrétním obětem trestné činnosti,“ doplňuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Policie České republiky má dlouhodobou zkušenost s prací s oběťmi trestných činů. Disponuje 78 speciálními výslechovými místnostmi, kterými je plošně pokryta celá Česká republika. První výslechové místnosti byly vybudovány již v roce 2004. V roce 2021 bylo ve speciálních výslechových místnostech provedeno celkem 1658 úkonů s oběťmi trestných činů. Účelem práce ve speciálních výslechových místnostech je zabránění druhotné viktimizace obětí trestných činů. Policie České republiky má plošný systém krizových interventů, kteří v případě potřeby poskytují obětem trestných činů akutní psychologickou pomoc. Pro přímou krizovou intervenci je připraveno 235 speciálně vyškolených policistů a policejních psychologů“. „Každá oběť má právo na citlivý přístup“, zdůrazňuje ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky plk. Mgr. Luděk Fiala.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon přesně vymezuje status "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například i děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění, teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva, například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví. Příslušníci Policie České republiky jsou si vědomi zranitelnosti obětí trestných činů, kdy jedním z jejích dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k těmto obětem. Proto jsme již v minulosti zřídili samostatnou kapitolu našich webových stránek určenou zejména pro osoby, které se jakýmkoliv způsobem setkaly s trestnou činností (https://www.policie.cz/clanek/informace-pro-obeti-trestnych-cinu-a-zasazene-mimoradnymi-udalostmi.aspx). Policisté si váží každého, kdo se rozhodne hovořit o tom, co se mu stalo.

Součástí Evropského dne obětí trestných činů bude také happening v kulturním centru Atrium na pražském Žižkově. Projekce finského filmu Z očí do očí a následné diskusní setkání je určeno nejen obětem trestných činů, ale i profesionálům, kteří s oběťmi přichází do kontaktu. Happening pořádaný Institutem pro restorativní justici bude zahájen v 17 hodin a je také ukázkou dobré spolupráce státního a neziskového sektoru.

Při kontrole nadýchal více než 1,5 promile
KOLÍNSKO – Za jízdu pod vlivem alkoholu mu hrozí až jeden rok za mřížemi.
Kolínští policisté zastavili ve středu 16. února, po půl páté odpoledne, ke kontrole osobní vozidlo Nissan v ulici Na Magistrále v Kolíně. 

Muže za volantem ztotožnili jako 34letého, kterého vyzvali k podrobení se dechové zkoušce. Přístroj mu naměřil pozitivní výsledek s hodnotou vyšší než 1,5 promile. Na místě mu hlídka zadržela řidičský průkaz a zakázala další jízdu.

Téhož dne mu policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí až jeden rok odnětím svobody.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
18. února 2022


 
Ujížděč od benzínek byl dopaden a obviněn
KOLÍNSKO – Na tankování pohonných hmot si obstaral krádeží registrační značky z různých vozidel.
Kolínští kriminalisté dopadli pachatele, tzv. ujížděče od benzínových čerpacích stanic, který od srpna do půlky září loňského roku natankoval naftu do vozidla a poté bez zaplacení ujel. K tomuto jednání si v několika případech obstaral krádeží registrační značku z jiných vozidel.

Komisařka služby kriminální policie a vyšetřování zahájila trestní stíhání proti 31letému muži, kterého obvinila ze spáchání pokračujícího trestného činu krádeže. Toho se dopustil tím, že celkem v 6 případech, od 2. srpna do 10. září 2021, přijel s vozidlem BMW X5 na několik benzínových čerpacích stanic zejména na Kolínsku, ale také v jednom případě na Kutnohorsku a Nymbursku, kde natankoval několik desítek litrů nafty a poté bez zaplacení z místa odjel. Celkem se jednalo o množství okolo 320 litrů této pohonné hmoty. Ve čtyřech případech si k tomuto jednání pořídil krádeží registrační značky z jiných automobilů.

Jedenatřicetiletý obviněný tímto počinem způsobil celkovou škodu dosahující částce 12 tisíc korun. V případě odsouzení mu za to hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
18. února 2022


 
Přechovával a distribuoval pervitin a marihuanu
KOLÍNSKO – Obviněný je ze dvou trestných činů, za které mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.
Kolínští kriminalisté zahájili trestní stíhání proti 21letému muži, kterého obvinili ze spáchání dvou trestných činů, a to z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a dále z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Distribuce drog se dopustil tím, že nejméně od listopadu loňského roku na území Kolína úmyslně a neoprávněně prodával nebo bezplatně poskytoval pervitin a marihuanu minimálně 10 lidem, a to nejméně ve dvaceti případech.

Z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu byl obviněn z toho důvodu, že při kontrole jeho osoby hlídkou policistů u něho v kapse byl nalezen sáček se zelenohnědou sušinou. Po vydání nález policisté zvážili, přičemž sušina vážila téměř 90 gramů. Mladík tedy neoprávněně pro vlastní potřebu přechovával drogu ve větším rozsahu.

Jedenadvacetiletému obviněnému hrozí za výše uvedenou trestnou činnost v případě odsouzení trest odnětím svobody na 6 měsíců až 5 let.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
16. února 2022


 
Tři případy vloupání v Býchorech
KOLÍNSKO – Zabezpečte si co nejlépe svůj majetek.
Kolínští policisté se zabývají v posledních dnech vloupáním do různých objektů, jako je zahradní domek, chata či maringotka. K těmto událostem došlo od 7. do 10. února v Býchorech. Celková škoda byla vyčíslena na téměř 90 tisíc korun.

K prvnímu vloupání došlo někdy v nočních hodinách ze 7. na 8. února, kdy se neznámý pachatel po poškození oplocení pozemku dostal ke kůlně, do níž se vloupal po překonání jejího uzamčení a z té následně odcizil benzin-elektrickou centrálu a elektrickou vrtačku. Dále se pak přesunul k domu, u něhož poškodil vchodové dveře, poničil bezpečnostní čidla a odcizil světlo. Na pozemku ještě stihl zničit zděný gril a ze zahradní udírny odcizil teploměr. Tímto jednáním byla majiteli způsobena škoda okolo 35 tisíc korun.

Druhý takový případ policisté přijali 9. února, tentokrát se jednalo o vloupání do obytné chaty v Býchorech. Tam neznámý pachatel v době od 20:40 do 20:55 hodin překonal asi 180 centimetrový plot, čímž se dostal na pozemek. Následně nato poškodil dveře v oblasti zámku, avšak dovnitř se mu nepodařilo dostat. Odnesl si „pouze“ visací zámek. Zde byla škoda vyčíslena na 1200 korun.

Třetím objektem byla maringotka. Ta byla řádně uzamčena, avšak pachateli se podařilo do ní dostat vypáčením vchodových dveří. K vloupání došlo v době mezi 5. a 8. únorem. Pachatel poté, co vypáčil dveře, následně ještě vytvořil díry do stěny maringotky krumpáčem, který nechal zaseknutý ve střeše. Posléze vytrhal a zkroutil střešní plechy. Z vnitřního prostoru odcizil rybářské vybavení v podobě prutů a navijáků. Škoda na poškození a odcizení přesáhla 50 tisíc korun.

Pachateli či pachatelům v případě dopadení a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Co dělat je-li objekt vykraden?

Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.

Je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit:

V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.
Pozemek objektu mít kvalitně oplocen.
Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě, chalupě, kůlně či v jiném objektu cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
Zajistit si kvalitní osvětlení objektu a jeho okolí a také světla s automatickým spínačem, která se rozsvítí, pokud se pohybuje někdo v okolí.

Pokud ve vaší blízkosti natrvalo bydlí vstřícní sousedé, lze je požádat o dohled na opuštěný objekt.

Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.

V zimním období ke krádežím věcí v objektech dochází častěji, než v jarních a letních měsících. Zloději za použití násilí vniknou do chaty, chalupy či jiného objektu dveřmi nebo oknem. Někteří hledají v objektu zázemí. Většinou jim postačí, když uvnitř naleznou něco k snědku a teplé peřiny. Druhou skupinou jsou zloději, kteří se zaměřují na majetek. Z vyloupených objektů pak odnesou nebo odvezou cenné věci, které zde naleznou. Poté se je snaží zpeněžit ve sběrně nebo třeba v bazaru.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
15. února 2022


 
Sedl za volant s platným zákazem řízení a pod vlivem alkoholu
KOLÍNSKO – Podezřelý je ze dvou trestných činů.
Kolínští policisté zastavili ke kontrole 13. února, před pátou hodinou ranní, v Ovčárecké ulici v Kolíně, osobní vozidlo Peugeot, které řídil 40letý muž.

Na výzvu předložil hlídce kromě řidičského průkazu všechny doklady, přičemž dodal, že má platný zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny. Lustrací se potvrdilo, že zákaz má platný od prosince 2020 do května 2023. Následně nato se podrobil dechové zkoušce, kdy přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou vyšší než 1,5 promile. 

V současné době je čtyřicetiletý muž podezřelý ze spáchání dvou trestných činů, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení hrozí až dva roky odnětím svobody.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
14. února 2022


 
Policista ve svém volnu spatřil recidivistu „majetkáře“, kterého pak se svými kolegy zadržel
KOLÍNSKO – Po procesních úkonech putoval do vazební věznice.
Kolínští policisté měli v hledáčku pachatele majetkové trestné činnosti, který škodil v Kolíně během ledna a začátku února letošního roku. Dopaden byl ale díky policistovi, který ho ve svém volnu spatřil v areálu Vodního světa a zavolal na pomoc své kolegy z oddělení hlídkové služby.

Než došlo k samotnému zadržení muže, předcházela tomu „honička“. Podezřelý, jakmile spatřil policejní hlídku, ihned se dal na útěk celým areálem. Policisté jej během pronásledování vyzývali k zastavení, avšak ten na to nereagoval a prchal dál. Po krátké chvíli ho ale doběhl policista ve volnu, který ho strhl na zem a jeho kolegové ho spoutali. 

Pětadvacetiletému recidivistovi, který má v rejstříku trestu několik záznamů, kolínští policisté sdělili podezření ze spáchání tří trestných činů, a to krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Těch se dopustil tím, že celkem v šesti případech, od počátku ledna do 3. února, se vloupal do několika objektů v Kolíně, čímž způsobil celkovou škodu jak na odcizení, tak i na poškození, ve výši přesahující 30 tisíc korun.

S vloupáním a s ním spojenými krádežemi začal ve sběrném dvoře 6. ledna, kdy poté od 23. ledna, vesměs obden, se vloupal do zahradního domku, do vozidla na soukromém pozemku, do bytového domu, poté opět do sběrného dvora, a nakonec do rodinného domu.

Všech těchto šesti skutků v blízké časové souvislosti se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech za stejnou trestnou činnost odsouzen. Nicméně za majetkovou trestnou činnost byl odsouzen již čtyřikrát.

Za trestné činy krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci hrozí 25letému recidivistovi až tři roky odnětím svobody. Na výši trestu si nyní vyčkává ve vazební věznici.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
11. února 2022


 
Vážná dopravní nehoda osobního vozidla s chodcem. Hledáme její svědky
KOLÍNSKO – Těžce zraněný muž byl vrtulníkem transportován do nemocnice.
Ke střetu osobního vozidla s chodcem, k němuž došlo 9. února po půl osmé večer, vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému. K dopravní nehodě došlo na silnici II. třídy č. 330, v katastru obce Český Brod. Na místo musel pro těžce zraněného muže přiletět vrtulník.

Podle dosavadního šetření došlo k dopravní nehodě pravděpodobně tak, že 28letý řidič osobního vozidla Hyundai jel po výše uvedené silnici od obce Klučov, kde přední částí automobilu narazil do 25letého chodce. 

Sraženého chodce záchranáři na místě resuscitovali a poté ho s těžkým zraněním transportoval vrtulník do jedné z pražských nemocnic.
Veškerými okolnostmi, stejně tak mírou zavinění jednotlivých účastníků, se nadále zabývají kolínští kriminalisté.

Policisté žádají případné svědky této dopravní nehody, kteří projížděli 8. února, okolo 19:30 hodin, výše uvedeným místem a mají například i záznamy z palubní kamery, aby se nám přihlásili na linku 158.

Děkujeme předem!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
10. února 2022


 
Do kapsy kabátu vkládala nákup
KOLÍNSKO – Recidivistce hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.
Kolínští policisté sdělili 34leté ženě podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustila tím, že vědomě kradla v obchodě, ač byla za takové jednání v posledních třech letech odsouzena.

Čtyřiatřicetiletá žena vstoupila v pondělí 7. února, po 17. hodině, do prodejny v ulici Seifertova v Kolíně, kde z regálu vzala sprchový gel, jedno balení čaje a instantní polévku. Toto zboží si vložila do kapsy kabátu a bez zaplacení prošla přes pokladní zónu. Poté ji zastavil pracovník ostrahy, který zavolal na místo policii.

Již několikrát odsouzené recidivistce hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
8. února 2022


 
Policisté zadrželi pachatele vloupání do vozidel krátce po činu
KOLÍNSKO – Nenapravitelný recidivista byl poté obviněn a putoval do vazby.
Skvělou práci, především týmovou, odvedli kolínští policisté z oddělení hlídkové služby a obvodního oddělení ve spolupráci s kriminalisty, kteří společně vystopovali a poté zadrželi podezřelého muže z vloupání do několika vozidel. U něj pak našli dva šroubováky, které mu sloužily k rozbití oken a také pár odcizených věci z aut. 

Ten poškodil 12 vozidel, která byla zaparkovaná v kolínských ulicích Školská, Starokolínská, Rybářská, Dělnická, Benešova, Rimavské Soboty, Kmochova, Cihlářská a Bezručova. Na automobilech způsobil škodu dosahující 80 tisíc korun.

Komisařka služby kriminální policie a vyšetřování zahájila trestní stíhání proti 27letému muži, kterého obvinila ze spáchání dvou pokračujících trestných činů, a to krádeže a poškození cizí věci. Těch se dopustil tím, že v době od 22. ledna 2022 do dne zadržení, tj. 3. února, se postupně vloupal celkem do 12 automobilů, které zároveň poškodil tím, že za pomoci šroubováku rozbil skleněné výplně dveří. Tímto způsobem se pak dostal do vnitřních prostor vozidel, odkud odcizil věci, které se mu hodily.

Kriminalisté po sdělení obvinění podali státnímu zástupci návrh na vzetí jeho osoby do vazby, což akceptoval a soud poté muže poslal do vazební věznice, kde si vyčká na trest. V případě odsouzení mu hrozí za výše uvedené jednání trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. 

Sedmadvacetiletý muž byl v minulosti již několikrát soudně trestán, zejména pro majetkovou trestnou činnost. Naposledy byl pro krádež odsouzen na podzim loňského roku.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
8. února 2022


 
Zloděj odcizil ze soukromého pozemku dvě motorky
KOLÍNSKO – Zabezpečte si svůj majetek řádně.
Zloděj odcizil ze soukromého pozemku dvě motorky

Policisté z obvodního oddělení Kolín šetří případ krádeže dvou motorek v hodnotě okolo 40 tisíc korun, k čemuž došlo pravděpodobně v nočních hodinách ze 4. na 5. února 2022 v Býchorech.

Podle dosavadního šetření neznámý pachatel rozpletl pletivový plot, čímž si umožnil přístup na pozemek. Tam přistoupil k dřevěné kůlně, z níž odcizil motorku Cross Pitbike Direct Stomp 140 černé barvy a dále motorku Pitbike Hurricane 250 oranžovobílé barvy. Oba motocykly byly bez registračních značek.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Policie vyzývá občany, pokud ve výše uvedené době v obci Býchory spatřili na pozemku pohybující se podezřelou osobu, aby své poznatky poskytli na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

Policisté upozorňují občany, aby si i na svých pozemcích zabezpečili před krádeží svůj majetek, jako jsou například jízdní kola, koloběžky, motocykly, zahradní nábytek, elektronika, zahradní náčiní, grily a jiné věci, a to i přestože je mají v prostorách za oplocením u svých rodinných domů na svém území. Tyto věci je třeba mít v kůlně, v garáži nebo pod přístřeškem pod uzamčením nebo upevněné, neboť drzost pachatelů nezná mezí a je nevyzpytatelná. Jedině preventivním zabezpečením může každý předejít krádežím a ochránit si svůj majetek před nenechavci, kteří odcizením věcí získávají nezákonně finanční prostředky. 


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
7. února 2022


 
Dvě ženy byly sraženy vozidlem
KOLÍNSKO – Okolnosti dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.
První únorový den, před sedmnáctou hodinou, vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému k dopravní nehodě, při níž byly sraženy dvě chodkyně osobním vozidlem.

Podle dosavadního šetření došlo ke střetu s chodkyněmi pravděpodobně tak, že 75letý řidič vozidla Kia jel ulicí Antonína Kaliny v Kolíně, ve směru od kruhového objezdu na Masarykův most, kde narazil do dvou žen, ve věku 30 a 33 let, které přecházely vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce. Po nárazu obě upadly na komunikaci.

Obě sražené chodkyně byly převezeny s blíže nespecifikovaným zraněním do kolínské nemocnice. 

U všech zúčastněných policisté provedli dechovou zkoušku a všechny byly s negativním výsledkem.

Okolnostmi dopravní nehody a stejně tak míra zavinění jednotlivých účastníků je nadále v šetření.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
2. února 2022

 
Vloupal se do domu, ale byl vyrušen majitelem
KOLÍNSKO – Na místě při útěku zanechal pro něj něco cenného.
Kolínští policisté objasnili na podzim loňského roku případ vloupání do domu v Bezručově ulici v Kolíně, kde 29letý po překonání oplocení rozbil skleněnou výplň vstupních dveří nemovitosti, čímž se dostal dovnitř a odtud odcizil notebook, fotoaparát, turistický batoh a peněženku s finanční hotovostí. Tyto věci si postupně připravoval na hromádku k odcizení. Po chvíli byl ale vyrušen majitelem domu, přičemž při útěku stihl vzít všechny nachystané věci, jen jednu, pro něj zásadní, tam zapomněl.

Následným šetřením se podařilo ztotožnit pachatele vloupání, kdy se jednalo právě o devětadvacetiletého muže, kterého policisté obvinili ze spáchání trestného činu krádeže, za což byl odsouzen k trestu odnětí svobody.

V rámci dokumentace výše uvedeného protiprávního jednání 29letého muže, tehdy ještě neztotožněného, policisté našli papírovou krabici o rozměrech 32x31x12 cm s obsahem hnědozelené sušiny o celkové váze 165 gramů, kterou tam zanechal při útěku. Tu zajistili a postoupili k odbornému zkoumání.

Po výsledcích odborného vyjádření z odvětví chemie, kdy ze zajištěné konopné sušiny bylo separováno téměř 110 gramů toxikomansky využitelného podílu, kriminalisté zahájili trestní stíhání a obvinili muže ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. U tohoto přečinu je trestní sazba odnětím svobody od šesti měsíců až na pět let.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
1. února 2022

 
Statistika nehodovosti na Kolínsku v roce 2021
V roce 2021 řešili kolínští dopravní policisté 1137 dopravních nehod, což je o 211 více než v roce 2020. Na kolínských silnicích zemřelo 11 osob, o 3 více než v předchozím roce. Dále 37 lidí utrpělo těžké zranění, 198 osob bylo poraněno lehce.

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy (619x), nepřiměřená rychlost (164x) a nedání přednosti v jízdě (155x). Řidičů pod vlivem alkoholu, kteří zavinili dopravní nehodu, bylo zjištěno 44. Celkem 166 nehod způsobila zvěř. Škoda na vozidlech přesáhla 56 milionů korun.



 
Domácí násilí a signál pomoci
Domácí násilí je takové chování, které vyvolává u jedné osoby strach z osoby druhé. Cílem násilníka je získat převahu, kontrolu a moc. Může mít podobu fyzického, sexuálního či psychického násilí, sociální izolace a ekonomické závislosti. Jeho znaky jsou opakovanost, nárůst intenzity, probíhá v soukromí, většinou beze svědků a jsou jasně vymezené role násilné a ohrožené osoby.

Policisté mohou také rozhodnout o vykázání násilné osoby ze společného obydlí, a to na dobu 10 dnů. Vykázání má preventivní charakter, odvrací se jím aktuálně hrozící násilný útok. Oběť má možnost v dané době podat u civilního soudu návrh na předběžné opatření. Policie provádí kontroly, zda vykázaná osoba výzvu dodržuje.

V souvislosti s násilím v rodinách je vhodné připomenout tzv. signál pomoci. Jedná se o mezinárodní gesto, které může využít ohrožená osoba při přímé komunikaci s okolím nebo při video hovoru. Gesto není doprovázeno žádnými slovy, člověk jím dává najevo, že potřebuje pomoc. Osoba otevře dlaň s nataženými prsty, poté ohne palec do dlaně a nataženými prsty ho schová, vznikne tedy pěst se schovaným palcem uvnitř.

Ve světě byly zaznamenány i případy, kdy signál pomoci použila unesená osoba, ukázala ho z jedoucího vozidla okolním posádkám. Někdo z nich pak zavolal na tísňovou linku, aby o tomto incidentu policii informoval.



 
Vyhodnocení dopravní nehodovosti za rok 2021 ve Středočeském kraji
KRAJ - V roce 2021 přibylo 1012 dopravních nehod oproti roku 2020. 
Více o dopravní nehodovosti ve Středočeském kraji se dozvíte ZDE



 
Čelní náraz si vyžádal jedno těžké zranění
KOLÍNSKO – Zraněného transportoval vrtulník. 

Ve čtvrtek 13. ledna, před půl desátou večer, vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému k havárii osobního vozidla VW Caddy, k níž došlo mezi obcemi Pečky a Velké Chvalovice.

Podle dosavadního šetření jel 21letý řidič po silnici II. třídy č. 329 od obce Radim, kde poblíž křižovatky s ulicí U Měnírny při projíždění levotočivé zatáčky pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy, vyjel mimo silnici a tam narazil přední částí vozu do stěny silničního příkopu.

Při nárazu došlo k těžké zranění mladého muže, kterého musel transportovat vrtulník do jedné z pražských nemocnic.

Příčinou a okolnostmi havárie se zabývají kolínští dopravní policisté.
 


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
14. ledna 2022


 

Srážka vlaků u Českého Brodu - ukončení vyšetřování

Kolínští kriminalisté ukončili téměř po roce a půl vyšetřování železniční nehody u Českého Brodu, k níž došlo 14. července 2020.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování po veškerém prověřování a po vyhodnocení závěrečných zpráv o výsledcích vyšetřování od Drážní inspekce a Správy železnic celou trestní věc týkající se podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti podle § 159a odst. 1 trestního řádu na počátku ledna 2022 odložil, neboť ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak.



por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
PČR Středočeského kraje


Více informací o případu naleznete ZDE



 

Kryptoměny v rukou podvodníků
Nákup virtuálních měn se stal velmi dostupným. Přispěla k tomu vyšší informovanost lidí v dané oblasti, ale i například rozšíření sítě tzv. vkladomatů. Různé druhy kryptoměn si tak dnes pořídíte jednoduše např. cestou na nákup nebo prostřednictvím několika kliků v počítači. Existují i uživatelsky zcela jednoduché platební brány pro rychlý nákup kryptoměn platební kartou. Kde jsou peníze, operují ale i podvodníci. Buďte proto i v souvislosti s kryptoměnami velmi obezřetní. 

Zaznamenáváme hned několik typů jednání či souvislostí, při kterých pachatelé trestné činnosti s virtuálními měnami manipulují za účelem svého nezákonného obohacení.

Vishing a spoofing

V poslední době hodně diskutované využívání nástrojů sociálního inženýrství, kdy se podvodníci vydávají za bankéře a následně i policisty a pod legendou ohrožení finančních prostředků na bankovním účtu manipulují svoji oběť do provádění finančních transakcí. Nic netušící majitel bankovního účtu z obavy o své peníze převádí peníze přímo podvodníkům.

Ve stejném duchu probíhá také výzva k vybrání hotovosti z „ohroženého“ bankovního účtu a dočasné vložení finančních prostředků do kryptoměn. Tím mají být peníze ochráněny do doby, než se problém s ohroženým účtem vyřeší. Realita je ovšem taková, že tyto peníze nenávratně mizí ve virtuálních peněženkách podvodníků. Vystrašená oběť dostává zcela přesné instrukce i QR kódy, na jaké konkrétní uložiště má za hotovost nakoupenou kryptoměnu odeslat. Oproti online převodům je tento přístup ještě více rizikový. Hotovostní transakce nemůže banka v případě podezření zastavit ani zablokovat a jakmile je převod na kryptoměnu realizován nejde ho už prakticky nijak zastavit či zvrátit.

Jak nenaletět?

  • Vždy si důvody takových telefonátů ověřujte na oficiálních kontaktech bankovních či finančních společností či dalších organizací, za které se podvodníci v dané chvíli vydávají.
  • Pamatujte, že banky ani Policie České republiky s provozovateli tzv. vkladomatů nespolupracují.
  • Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů či údajů z platebních karet.
  • Nikdy nenakupujte kryptoměny na adresy, které Vám někdo jiný předá ani je na takové adresy nepřevádějte, pokud nejde o legitimní a vámi zamýšlenou platbu.

Falešné investice

Pokud zvažujete, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli přislíbené vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné.

Vše většinou začíná velmi výhodnou nabídkou, např. v podobě internetové reklamy. Vedle investic různého charakteru nabízejí podvodníci také pomoc s nákupem virtuálních měn, často s příslibem velkého výnosu.

Komunikace mezi pachatelem a obětí je většinou dlouhodobá. Oběť je utvrzována, že vše běží podle plánu, např. přístupem do falešného portfolia či virtuálních peněženek na různých demo stránkách. Opět pro zvýšení důvěryhodnosti jsou vyžadovány pravidelné vklady, často s podmínkou vyplacení výnosů až po delším časovém úseku. O tom, že místo zhodnocení finančních prostředků zbydou jen oči pro pláč, se tak poškozený dozvídá až po delší době.

Pachatelé vystupují profesionálně, mají několik úrovní „pracovníků“ (operátory, poradce, techniky, manažery) a jejich legendy jsou propracované s cílem maximalizace zisku.

Pokud chce oběť investované peníze vybrat, přejdou ke strategii komplikací, kdy je nutno zaslat ještě tu „jednu poslední platbu“ a pak už budou velké peníze vyplaceny.  Tato psychická manipulace se označuje jako tzv. sunk cost fallacy (česky: utopené náklady). Podstatou je úvaha oběti: „Už jsem do toho dal tolik, teď přece nepřestanu platit, když jsem tak blízko!“

Často oběť podvodníkům, kteří se vydávají za investiční poradce, poskytne kromě osobních údajů, snímků dokladů totožnosti či platebních karet také vzdálený přístup ke svému počítači. K vybílení účtu pak už nebrání prakticky nic.

Jak nenaletět?

  • Ke každé investici přistupujte jako k rizikové (obzvláště u tak volatilního aktiva jako kryptoměny) a nikdy k investování či nákupu kryptoměn nepoužívejte celé své jmění.
  • Před tím, než se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si, jak fungují velké burzy a investiční platformy a nákup a prodej kryptoměny.
  • Vždy pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti. Rozhodně nespoléhejte jen na internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník.
  • Nespoléhejte na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu, podvodné stránky investičních platforem bývají profesionálně zpracované, často umožňují vytvoření uživatelského účtu a sledování, samozřejmě podvrženého a fiktivního, portfolia.
  • Za žádných okolností neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači.
  • Chraňte své osobní, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
  • Pozor na reklamy! Podvodníci si mohou jednoduše zaplatit reklamní kampaň u velké platformy (např. Google, Facebook…) s odkazy na svoje podvodné stránky. Takové reklamy se pak mohou objevit kdekoli, klidně i na prověřených stránkách.

Vydíraní přes ransomware

Kryptoměny získávají pachatelé také cestou, při které není nic zastíráno. Šířením ransomware je do zařízení poškozených subjektů instalován škodlivý kód, který šifruje soubory na počítačovém systému nebo omezuje uživatele. Za dešifrování souborů nebo obnovení přístupu je požadováno výkupné, ve většině případů právě v kryptoměnách. V souvislosti s ransomwarovými a malwarovými útoky dochází často i k odcizení dat a výkupné je tak požadováno i za to, že data nebudou prodána či zveřejněna.

Jak nenaletět?

  • Chraňte své počítače i mobilní zařízení, zkrátka vše, co připojujete k internetové síti, kvalitním a dostatečným antivirovým programem a firewallem.
  • Nestahujte do svých zařízení nic z neověřených zdrojů, neinstalujte podezřelé a neznámé programy, neotvírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy či neověřené odkazy v SMS nebo komunikačních aplikacích (např. Messenger, WhatsApp).
  • Zálohujte. V případě napadení zařízení ransomwarem pak můžete svoje důležité dokumenty (účetnictví, rodinné fotografie, pracovní dokumenty) obnovit ze zálohy. Zálohu je potřeba mít oddělenou tak, aby nemohla být také napadena.
  • Nástrojem pro šíření malwaru a ransomwaru může být také „pirátsky“ stahovaný obsah, jako seriály, filmy, programy či hry.
  • Na stránky se škodlivým obsahem mohou směřovat také reklamy na sociálních sítích a prověřených webech.  Pokud vás něco zaujme, neklikejte přímo na nabízený odkaz, ale vyhledejte prezentovaný obsah v některém z vyhledavačů.

Buďte na své peníze opatrní a nenaleťte podvodníkům. Na našich webových stránkách se můžete dozvědět také o dalších tricích podvodníků, a to v podobě již zmiňovaného vishingu a spoofingu nebo smishingu. Zabýváme se také tématem tzv. inzertních podvodů a informovali jsme již také o dalších podrobnostech investičních podvodů



pplk.  Veronika Hodačová
oddělení prevence  PP ČR
5. 1. 2022



 

Kolínský toxi tým se středočeskou zásahovkou se pozvali na návštěvu...
...hostitelé ale z nich velkou radost neměli…

Kolínští kriminalisté z toxi týmu společně se středočeskou zásahovou jednotkou zadrželi dvě osoby pro drogovou trestnou činnost. V den zadržení byl akorát dovařen pervitin.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil trestní stíhání proti dvěma osobám, a to proti 42letému muži a 51leté ženě, které obvinil ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Dvaačtyřicetiletý muž se dopustil této trestné činnosti tím, že v místě svého bydliště úmyslně a neoprávněně vyráběl pervitin, který následně prodával nebo bezplatně poskytoval dalším osobám. Při domovní prohlídce u něj kriminalisté zajistili asi 200 gramů pervitinu rozdělených v několika dózách, tzv. varnu pro výrobu drogy, která obsahovala kromě elektrického vařiče hořáky, filtrační sestavu, teploměry, laboratorní sklo, léčiva obsahující pseudoefedrin a různé druhy chemikálií. V den, kdy byl kriminalisty zadržen, měl akorát „dovařený“ pervitin.

Jednapadesátiletá žena byla obviněna z výše uvedeného trestného činu proto, že nejméně od května roku 2021 do doby zadržení, úmyslně a neoprávněně prodávala nebo bezplatně poskytovala pervitin minimálně ve 150 případech několika osobám, které byly převážně jejími stálými zákazníky. Prodejem si přišla na téměř 100 tisíc korun.

Obviněnému 42letému muži, který je stíhán vazebně, neboť byl za stejnou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen, hrozí trest odnětím svobody na 2 roky až 10 let. Jednapadesátileté ženě, která je trestně stíhána na svobodě, hrozí v případě odsouzení až pětiletý pobyt za mřížemi.

https://youtu.be/b9m4aCOM0BI


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
5. ledna 2022 

 

Pozor, senioři jsou v ohrožení!

Podvodníci stále intenzivně útočí na seniory s legendami vnuk a nemocnice. Vstoupili jsme proto do úzké spolupráce s provozovatelem informační linky 1188, společností Conectart. 

Starší lidé patří dlouhodobě mezi nejohroženější skupiny naší společnosti. Jejich mnohdy osamocený způsob života, důvěřivost a především touha po sociálním kontaktu z nich dělá snadný cíl a přitahuje k nim pozornost různých zlodějů, podvodníků a násilníků.

Senioři jsou v tomto kontextu nejčastěji obelháváni legendou VNUK. To znamená, že pachatel se prostřednictvím telefonního hovoru začne vydávat za rodinného příslušníka, nejčastěji vnuka, který se dostal do tíživé životní situace a pod tlakem smyšlených okolností a časové tísně potřebuje rychlou finanční výpomoc. Přičemž podvodný „navolávač“ nepochybuje o tom, že senior v obavě o své vnouče na vyjednávání a podvod přistoupí.

„Ahoj babi, hádej, kdo volá?“ takto obvykle začíná telefonát, který může mít pro důvěřivého seniora nedozírné následky. Nic netušící babička nebo dědeček osloví volajícího jménem a už se začne roztáčet kolotoč se smyšleným srdcervoucím příběhem, ve kterém se potomek, samozřejmě ne vlastní vinou, dostal do svízelné situace například po autonehodě. Nutně potřebuje peníze většinou v desítkách tisíc korun. A protože si pro ně z různých, samozřejmě smyšlených důvodů, nemůže přijít osobně, protože je například v nemocnici nebo na služebně policie, posílá k babičce kamaráda nebo kamarádku. Smluví si signál pro předání hotovosti a nic netušící senior odevzdá peníze do rukou neznámého člověka.

Jiný falešný příběh může být motivovaný starostí o vnuka, a to tak, že se pachatel vydává za ošetřujícího lékaře. „Dobrý den, jsem ošetřující lékař Vašeho vnuka, kterého k nám do nemocnice přivezli s vážným zraněním, vyžadujícím nadstandardní léčbu, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.“ Velmi distingovaná a profesionální konverzace opět s časovým nátlakem a neodkladností provedení lékařského úkonu snadno seniora přesvědčí o reálnosti situace.

Dalším manipulativním příběhem z nemocničního prostředí je telefonát fiktivního nemocničního lékaře, který seniorům lživě tvrdí, že jejich příbuzný (syn, vnuk, synovec, dcera) zavinil dopravní nehodu, při níž zranil malé dítě. Lékař nyní volá jménem příbuzného, který se měl s poškozenými z dopravní nehody domluvit na finančním vyrovnání, neboť v důsledku překousnutého jazyka či rozrušení nemůže příbuzný mluvit.

Situace je vážná, okradený senior mnohdy přijde o veškeré své finanční prostředky. Zažívá existenční problémy, zdravotní a psychické dopady z prožitého traumatu a naletění podvodníkovi. Následky mnohdy bývají fatální.

Proto jsme přistoupili k aktivní osvětě prostřednictvím telefonního kontaktu realizovaného robotem. Seniorům se staročeskými jmény a pevnými linkami bude doma vyzvánět telefon s následujícím vzkazem:

"Dobrý den, varování Policie České republiky. Věnujte, prosím, pozornost tomuto oznámení. Pokud se Vás bude někdo snažit přesvědčit, že je Váš příbuzný nebo že Vašeho příbuzného zastupuje jako doktor či notář a bude od Vás chtít poslat peníze na účet nebo si je bude chtít u Vás sám vyzvednout, vždy si tuto informaci ověřte a v případě podezření kontaktujte, prosím, Policii České republiky, a to na telefonním čísle 158. Děkujeme. Policie České republiky."

Z přehledu statistik vyplývá, že každoroční škody podvodného jednání uplatňovaného na seniorech přesahují desítky milionů korun. Významnější pokles byl zaznamenán pouze v roce 2020, kdy byl celý svět paralyzován počínající pandemií a projevilo se to právě i v poklesu páchané kriminality:

 

rok 2016 2017 2018 2019 2020
počet řešených oznámení 627 715 575 499 437
způsobená škoda, Kč 28.617.467 34.071.152 27.652.303 29.618.185 12.453.627
           
           
           

Nedílnou součástí potírání zločinu je proto prevence v různých podobách.

Seniorům proto radíme:

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z rodiny nevolal, volejte Policii ČR na linku 158 a sdělte jim skutečnosti vyplývající z telefonátu.
  • Na policii (linka 158) se raději obraťte také v případě, kdy se Vám kontakt s rodinou nepodaří navázat.
  • Hlavně nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že Vám do zástavy přenechají např. doklady (mohou být zcizené), finance v cizí měně (může se jednat o padělek), nebo hodnotné zboží (může se jednat o atrapy telefonů, kamer apod.).

plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
vedoucí oddělení prevence
23. 12. 2021


 

Na Nový rok nezačali řidiči, kteří řídili opilí, úplně nejlíp
KOLÍNSKO – Ani jeden nenadýchal pod jedno promile. 

Opilý řidič je velkým nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nám dodává sebedůvěru a současně zpomaluje naše smyslové a motorické (pohybové) reakce. To je za volantem doslova vražedná kombinace. Opilému řidiči totiž trvá mnohem déle, než zareaguje na to, co se děje před ním, nebo kolem něj, má problémy s vyhýbáním se vozům u krajnice, pletou se mu pedály nebo je nohou míjí.

První lednový den přivítala spousta lidí alkoholickým nápojem, což není nic neobvyklého. Horší ale jsou ti, kteří opilí sedli za volant a zvesela si jezdili autem, aspoň do té doby, než je zastavili policisté.

Jedním ze tří hříšníků byl 23letý muž, který byl hlídkou zastaven ve dvě hodiny ráno v Polepské ulici v Kolíně. Ten nadýchal téměř dvě promile. Za další půl hodinu, tj. v půl třetí ráno, byl zkontrolován v ulici U Křižovatky v Kolíně 31letý řidič, jemuž přístroj naměřil 1,40 promile alkoholu v dechu. Třetí řidič s pozitivním výsledkem s hodnotou dosahující dvě promile byl 54letý muž, kterého zastavila hlídka ve 4 hodiny ráno v Jaselské ulici v Kolíně.

Všem třem řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu, hrozí v případě odsouzení až jeden rok za mřížemi.
 

Alkohol za volant nepatří!

  • Mějte na paměti, že ALKOHOL ZA VOLANT NEPATŘÍ, a to ani v titěrné míře. Než před jízdou jedno vypité pivo, zvolte raději nealkoholickou alternativu tohoto moku. Chuťový požitek bude téměř stejný, následky žádné. Výbornou náhražkou jsou i jiné bezalkoholické nápoje nebo exotické koktejly.
  • Pokud víte, že se z místa oslavy, večírku nebo z pohostinství budete muset dopravit autem, raději vytvořte skupinku přátel, ve které zůstane vždy jeden, který alkohol nepožije a spolehlivě Vás rozveze domů. Pokud se nikdo nechce „obětovat“, využijte noční spoje městské nebo meziměstské hromadné dopravy nebo si objednejte taxi.
  • Za volant vozu neusedejte ani druhý den po oslavě, vypili-li jste větší množství alkoholu. Ačkoli se budete cítit neovlivněni alkoholem a naprosto schopni bezpečně řídit, myslete na tak zvaný zbytkový alkohol. Navíc ve stavu tak zvané kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel, je schopnost řízení značně zhoršená. Vhodné je pořídit si spolehlivý detektor alkoholu v dechu.
 

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. ledna 2022

 

Veselé Vánoce a úspěšný nový rok 2022



 
Zábavní pyrotechnika
Silvestrovské oslavy jsou za dveřmi a lidé nakupují ve velkém zábavní pyrotechnické výrobky. Při manipulaci se zábavní pyrotechnikou je však potřeba dodržovat několik zásad a dbát na to, aby nedošlo ke škodám na majetku, zranění nebo dokonce smrti osob. Několik vteřin neopatrnosti může váš život zcela změnit. Policejní pyrotechnici proto připomínají tyto hlavní zásady:
  • Alkohol a drogy k pyrotechnice nepatří!
  • Kupujte pouze pyrotechnické výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti, splňují  stanovené  technické  požadavky  a  jsou  vybaveny  návodem  k použití  v češtině.
  • Nákup provádějte pouze  ve specializovaných obchodech,  nikdy  ne  na tržištích, kde hrozí navlhnutí prodávaných výrobků.
  • Zakoupené pyrotechnické výrobky ukládejte vždy mimo dosah dětí!
  • Čtěte a dodržujte návod k použití!
  • Některé výrobky zábavní pyrotechniky je před odpálením zapotřebí řádně zajistit proti překlopení, aby odpalované části směřovaly vzhůru do volného prostoru!
  • Pozor na vlhkost! Zábavní pyrotechnika je vyráběna z papíru, který vlivem vlhkosti ztrácí svoji pevnost a při odpalu může dojít k roztržení a výmetu hořících částí do nepředvídatelných směrů.  
  • Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od lidí i zvířat!
  • Při selhání odpalu vždy vyčkejte minimálně 10 minut (nebo dle návodu i více), než začnete s pyrotechnickým výrobkem znovu manipulovat! Nedodržení této zásady, je nejčastější příčinou úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou!
  • Selhanou zábavní pyrotechniku zlikvidujte v souladu s návodem k použití!



 
Střet se zvěří na silnicích
Od začátku tohoto měsíce do dnešního dne, tedy od 1.12.2021 do 17.12.2021, došlo v okrese Kolín k patnácti dopravním nehodám, které byly způsobeny střetem se zvěří.

V období od října do prosince dochází k páření vysoké zvěře, a tak riziko střetu vozidel se zvěří narůstá. V lokalitách, kde se zvěř vyskytuje, je proto potřeba snížit rychlost jízdy a dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti. I přes maximální opatrnost se však stává, že zvěř náhle vběhne před vozidlo a srážce nelze zabránit. Jak se tedy zachovat, pokud ke sražení zvěře došlo?
V případě zranění osob okamžitě volejte záchrannou službu a postupujte podle jejích pokynů při poskytování první pomoci. Dopravní nehodu oznamte Policii České republiky, a to i v případě, že na vozidle nemáte téměř žádnou škodu.  Zapněte výstražná světla, oblékněte si reflexní vestu a místo dopravní nehody řádně označte výstražným trojúhelníkem. Na sražené zvíře v žádném případě nesahejte, může být agresivní či nemocné. Usmrcené zvíře si v žádném případě nesmíte ponechat - jednalo by se o přestupek nebo dokonce trestný čin, podle výše škody. Pořiďte si fotodokumentaci poškozeného vozidla a sraženého zvířete pro pojišťovnu. Vyčkejte příjezdu Policie České republiky, která s Vámi událost sepíše.

Přejeme Vám šťastnou cestu bez nehod!



 
Stále hledáme nové kolegy

Policie České republiky nabízí uplatnění pro zájemce o služební poměr. 

Policejní práci je vhodné chápat jako celoživotní povolání se všemi zákonnými a morálními pravidly. Úkolem příslušníka Policie ČR je především chránit bezpečnost a pořádek ve společnosti, prosazovat zákonnost, chránit práva a svobody osob, preventivně působit proti trestné a jiné protiprávní činnosti a potírat ji. Policistou by se měl stát takový občan, který chce ve svém životě zastávat a prosazovat zákon, přistupovat individuálně a spravedlivě ke každému občanovi a prohlubovat svoje znalosti a odbornou kvalifikaci.

Měli byste zájem pracovat u Policie České republiky, ale máte spoustu otázek? Odpovědi najdete ZDE, nebo v této brožuře s informacemi pro uchazeče.



 
Bezpečný Středočeský kraj naleznete nově na Facebooku
Po několika jednáních s Krajským úřadem Středočeského kraje se podařilo posunout projekt Bezpečný Středočeský kraj i do platformy sociálních sítí.
Nově je tedy možné sledovat Bezpečný Středočeský kraj na Facebooku - ZDE



 
Vánoční svátky se pomalu blíží....
.. a s nimi i učitá rizika  a nebezpečí.

Vánoční čas se pomalu, ale jistě blíží a s ním houstne pohyb osob v nákupních střediscích, na tržištích, ulicích i v dopravních prostředcích. Na Vánoce však nečekáme pouze my nakupující, ale také kapesní zloději. Využívají shonu, který je pro tento čas typický, ale také nepozornosti občanů. Lidé u sebe mají v tomto období více finančních prostředků a jsou při shánění vánočních dárků nepozorní a hektičtí.

V prostředcích hromadné dopravy je  plno lidí v bundách s nákupními taškami, kteří se na sebe mačkají. Tady kapesní zloděj snadno zapadne a vy si vůbec nevšimnete, že vám někdo sahá do kapsy nebo kabelky. Je důležité sledovat osoby kolem vás a mít stále pod dohledem svou příruční tašku či kabelku. Finanční prostředky si můžete rozdělit i na několik částí a uložit je na různých místech v kabelce, nejlépe do kapsiček se zipy. Pokud nosíte finanční obnos v kapsách, uložte jej nejlépe do vnitřních kapes na prsou. Velmi často jsou totiž okradeni muži, kteří nosí své peněženky s doklady a platebními kartami v zadních kapsách kalhot. To je také nejčastější způsob těchto krádeží. Velké riziko skýtají také batohy na zádech. Batoh si v dopravním prostředku raději sundejte, abyste ho měli na očích a finanční hotovost a platební karty nemějte navrchu ve snadno dostupné kapse.

Další příležitostí jsou již zmíněná nákupní střediska a tržiště. Lidé zde rotují doslova v proudech, jejich pozornost je odvedena k vystavenému zboží a tím se stávají snadným cílem pro zloděje. Hlavně ženy by si měly dávat pozor na své kabelky a neměly by je nechávat položené nebo zavěšené v nákupních košících.
K nákupním střediskům také neodmyslitelně patří parkoviště, kde zloději číhají na vaší nepozornost. Značná část krádeží se stává v situaci, kdy si odložíte osobní věci na sedadlo ve vozidle a jdete k zavazadlovému prostoru vykládat nákup. Zloději se přikrčí mezi auty a vy si vůbec nevšimnete, že vám mezi tím někdo vykradl vnitřek auta. V mnoha případech je tato krádež připravena v organizované skupině. Jeden nebo několik z jejích členů k vám přistoupí a pod nějakou záminkou odvede vaši pozornost, zatímco další členové této skupiny vám odcizí věci z auta. Proto při nakládání nákupu do vozidla neodkládejte z vašeho dohledu kabelky a peněženky.

V těchto  svátečních dnech, kdy zapalujeme  svíčky na adventních věncích, nesmíme  zapomínat i na možné  riziko  požáru. Z tohoto důvodu   mějte na mysli, že svíčky  nesmíte nechat  bez dozoru.

Několik rad na závěr:
Mějte své finanční prostředky pod dohledem, oddělte peníze od osobních dokladů, protože při případné krádeži peněženky i s doklady nepřijdete pouze o finanční hotovost, ale způsobíte si starosti i se zařizováním nových dokladů.
Platební karty noste zásadně bez přístupového pin kódu, nebo alespoň odděleně.

Vzhledem k popsaným hrozbám  krádeží budou policisté, strážníci  a bezpečnostní pracovníci města Kolín věnovat zvýšenou pozornost rizikovým místům.

Policie České republiky Územní odbor  Kolín přeje všem  krásné a klidné vánoční svátky.

 
Pro dealera drog si přišla kolínská kriminálka se středočeskou zásahovkou

Kolínští kriminalisté společně se středočeskou zásahovou jednotkou zadrželi ve čtvrtek za bílého dne 44letého muže pro drogovou trestnou činnost.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil v den zadržení muže trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Toho se dopustil tím, že minimálně od počátku března letošního roku do doby zadržení úmyslně neoprávněně prodával několika osobám drogu pervitin, a to převážně po předchozí telefonické domluvě s jeho odběrateli v místě jeho bydliště.

Při domovní prohlídce kriminalisté zajistili veškeré věci využitelné pro distribuci drog, jako jsou prázdné uzavíratelné sáčky, sáčky s obsahem drog, digitální váhy a zápisník, do něhož si zapisoval odběratele a finanční částky.

Čtyřiačtyřicetiletému obviněnému muži, který je stíhán vazebně, hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy až desetiletý pobyt za mřížemi, neboť se takového jednání dopustil i přesto, že byl za stejnou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen.

Odkaz na video ze zadržení zde: http://youtu.be/-gTXwy2UbGw

    

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
31. května 2021

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1351263 |