Oběti kolínských pachatelů hledají pomoc v bezplatné poradně

8.9.2014
Od 1.7.2014 zahájila svou činnost Poradna pro oběti trestných činů na středisku Probační a mediační služby v Kolíně. Poradna nabízí pomoc a poradenství obětem trestných činů a to zcela zdrama. Nabízíme podporu, poradenství, doprovázení a základní právní informace. Její vznik umožnil projekt financovaný z evropských zdrojů a nese název Proč zrovna Já?
Všichni ti, kteří se cítí být obětí jakéhokoli trestného činu, se mohou obracet na kolínskou poradnu pro oběti. Jejím hlavním úkolem je pomoci obětem s dalšími kroky v rámci trestního řízení, ale to nemusí být podmínkou.

Nejčastěji se na nás obracejí lidé, kteří se stali obětí trestných činů majetkových, násilných či dopravních nehod. Přijít může kdokoli, například i ten, co se cítí být poškozený po rozhodnutí soudu, kdy se snaží domoci svého nároku na náhradu škody.

Příchozí nejčastěji zajímá průběh trestního řízení, chtějí znát svá práva, chtějí informace, jak postupovat ve věci náhrady způsobené škody a odškodnění za ublížení na zdraví. Někteří po návštěvě poradny požádali o peněžitou pomoc státu, která je určená k překlenutí zhoršené sociální situace, do které se člověk v důsledku trestného činu dostal. Jiná oběť žádá pouze psychosociální podporu, potřebuje sdílet své pocity a trápení, chce překonat strach.

V rámci projektu plánujeme i besedy pro seniory a maminky na mateřské a rodičovské dovolené apod. O naší službě jsou informovány orgány činné v trestní řízení – policie, soud, státní zastupitelství, dále sociální úsek nemocnice, organizace Prostor plus, Rodinné centrum Hvězdička a další nestátní neziskové organizace.

Naší poradenskou službu využilo za 2 měsíce 20 klientů, což je velmi dobrý výsledek, protože poradna funguje jen čtyři hodiny týdně.

INFO O PORADNĚ

Adresa: Rimavské Soboty 992, Kolín 2, 280 02

Provozní doba: pondělí od 14 do 16 hodin, středa od 8 do 10 hodin. Poradnu lze telefonicky či emailem kontaktovat i mimo uvedené dny.

Kontakty:
Mgr. Eva Benešová 734 362 965, mailto:ebenesova@pms.justice.cz
Mgr. Kamila Fantová, 737 247 437, mailto:kfantova@pms.justice.cz




 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355644 |