Schránky důvěry byly instalovány

8.10.2014
V rámci projektu Bezpečný Kolín a preventivní okrskové služby byly Městskou policií Kolín na území města obnoveny tzv. SCHRÁNKY DŮVĚRY. V první fázi bylo umístěno schránek pět a to do každého okrsku jedna schránka. Na každé schránce je kromě jejího označení uveden taktéž kontakt na příslušného okrskového strážníka, na kterého se mohou občané v rámci okrsku obrátit.
Umístění schránek:

OKRSEK 1 – na zdi Kolínského zámku vlevo od vjezdu na parkoviště zámku v ulici Sokolská, Kolín II

OKRSEK 2 – u vchodu do lékárny v „16-ti patráku“ v ulici Tyršova č.p. 976, Kolín II

OKRSEK 3 – u vchodu do budovy polikliniky v ulici Smetanova č.p. 764, Kolín IV

OKRSEK 4 – na zdi jednoho z „Tatra domů“ u vchodu č.p. 397 v ulici Ovčárecká, Kolín V

OKRSEK 5 – na zdi městského domu č.p. 1000 v ulici Antonína Kaliny, Kolín V


K čemu slouží schránky důvěry?

Jednou z činností okrskové služby Městské policie Kolín je vyjímání obsahu schránek důvěry a jejich další zpracování. Do těchto schránek mohou občané vhazovat nalezené předměty, jako jsou například peněženky, pouzdra na doklady, klíče, platební karty, alba na fotografie a další předměty osobní potřeby. Někteří občané, kteří s městskou policií chtějí komunikovat anonymně, mohou do schránek vhazovat dopisy, ve kterých žádají městskou policii o pomoc nebo chtějí upozornit na nedostatky v okolí svého bydliště.

Důležité upozornění
Podle novely občanského zákoníku v r. 2014 zákon nařizuje nálezcům, aby nalezenou věc sami předali přímo majiteli, pokud je na ní uvedena adresa. „Nálezce má primárně povinnost vydat nalezenou věc vlastníkovi nebo tomu, kdo ji ztratil, pokud je z okolností poznat, komu má být věc vrácena," stojí v novelizované verzi občanského zákoníku.

Okrskoví strážníci budou schránky důvěry vyjímat několikrát v týdnu a s obsahem bude naloženo dle platných zákonných norem. Taktéž podněty připomínky zpracuje městská policie sama, popřípadě je předá příslušným orgánům obce nebo veřejné moci.

V první polovině příštího roku budou schránky důvěry umístěny v počtu tři kusy pro každý okrsek. Věříme, že umístění schránek důvěry přispěje k lepší spolupráci a komunikaci obce, městské policie a občanů žijících ve městě.


Viktor Prokeš, ředitel
Městská policie Kolín


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355241 |