Červencový kaleidoskop vybraných událostí MP Kolín

27.7.2022
První prázdninový měsíc se zdárně blíží ke svému konci. Sluníčko mění některé „bledé tváře“ na tváře barvou příbuzné s náčelníkem kmene Apačů. I bez oblak střelného prachu a ržání divokých koní. I když by se mohlo zdát, že v této době okurková sezóna vrcholí, setkávají se hlídky MP Kolín, také v tomto čase, s občasnou akční podívanou.
Co by to bylo za měsíc bez opilců, místních i přespolních. V dopoledních hodinách si operační pracovník stálé služby, prostřednictvím kamerového systému, povšiml muže, který si způsobně ustlal na čtvrtém schodu u vstupu do hlavního vchodu budovy MP Kolín, kde ležel a chladil se. Kdyby znal hlášku pana Pávka, že pivo ze sedmého schodu má tu nejlepší teplotu, mohlo mu být ještě lépe. „To mi řekni Karle, jak jsi přišel na to, že na sedmým schodu to má tu nejlepší teplotu… Dlouhodobým zkoušením, na šestým je teplý, na osmým přechlazený.“ Sluníčko začalo předvádět svoji sílu a mladého muže začaly dopékat jeho paprsky. Situaci zachránili příchozí strážníci, jejichž verbální pokusy o jeho probuzení byly po několika minutách úspěšné. „Není mrtvý, jenom spí“, jak by konstatoval Old Shatterhand, kdyby byl na místě. Mladík změnil čtvrtý schod za přilehlý chodník a po předložení dokladu totožnosti odkráčel směr domov.

Okrasou plochy před nádražím a autobusovým nádražím bývají zde ve městě květinové pyramidy. Pozorné oko občana může v tomto místě objevit také několik zajímavostí….koleje, nástupiště, pražce, vlaky i lidi. Pravidelné kontroly hlídkami strážníků jsou zde na denním pořádku. Pochopitelně, ne kvůli těm pražcům, ale ohledně zdejším, prostory okupujícím, „ozdobám“ v podobě osob, jak říkáme „nepřizpůsobivým“. Tentokrát byl prostor autobusové zastávky ozdoben již zdomácnělým problémovým bezdomovcem, který usnul, při troše fantazie, v takřka jogínské poloze. Poté, co byl probuzen, předvedl hlídce Pada-hastasana, tedy ruce u chodidel. Strážníci zjistili, že tato poloha není známkou jeho zdravotní indispozice, ale k její vychytané dokonalosti přispěla láhev čehosi, co při troše fantazie připomínalo červené víno. Poté, co si znovu opakoval základy chůze, tedy krok sun krok a provizorní lože uklidil od odpadků, místo opustil.

Nebezpečná situace byla, v rámci součinnosti hlídky MP a hasičů, vyřešena v prostoru poblíž dětského hřiště v ulici Benešova. Všímavý občan na linku 156 oznámil, že se u jednoho stromu ulomila velká větev, která visí a hrozí zde, že by na někoho zde procházejícího mohla spadnout. Poté, co byla větev hasiči, za pomocí výškové techniky odstraněna, bylo následně zlikvidováno i hnízdo sršní, jehož obyvatelky, vyrušené přízní hasičů, začaly nebezpečně vířit.

Kradlo se a bohužel se krást bude. Málokdy se stane, že je uplynulý den bez oznámení zaměstnanců obchodů a supermarketů, že je navštívili nevítaní zákazníci. Tedy ti, kteří nějak opomněli, že se za zboží musí zaplatit. Důvody, proč tak činí, jsou rozličné. Ve většině případů je hlavním cílem finanční zisk, někdy i potřeba svlažit hrdlo něčím ostřejším. K tomu, aby se zloději „nákupu za pět prstů“ zbavili a získali tak použitelnější měnu, potřebují další článek napomáhající k vytouženému zisku – toho, kdo kradený „tovar“ koupí. Supermarketem měsíce by zřejmě byl vyhlášen ten na náměstí Republiky, neboť pro zboží, nejen v podobě alkoholu, se nejčastěji chodilo právě tam. Ať to byl rum za 280,- Kč, zde si zloděj sám pro sebe chtěl dopřát něco jiného, než je klasický Tuzemák. Opět ten samý market a opět alkohol, tentokrát rum za 399,- Kč a láhev Chardone za 499,- Kč. Zřejmě znalec, i když se jednalo o klasického a stálého obyvatele squatu. A do třetice, tentokrát, díky slušně vybudované „majetkové minulosti“, si zloděj za „pikantní špekáčkový salám“ za 38,- Kč odlehčil pomyslnou peněženku o pět fialových bankovek. Rekordmanem a smolařem měsíce je narkoman s trvalým pobytem hlášeným na ohlašovně na MěÚ Kolín. V tom samém supermarketu odcizil drogistické zboží v hodnotě 2699,- Kč. Lustrací podezřelého z krádeže bylo zjištěno, že se jedná o osobu v pátrání policie. Z tohoto důvodu muž byl, po dořešení přestupku proti majetku, předveden na služebnu policie, kde si ho z výše uvedeného důvodu převzal službu konající policista. Závěrem ještě zmíním máslo za 62,90 Kč, které uvízlo za nehty problémovému muži z Kolína. Zdali ho bezdomovec chtěl použít místo opalovacího krému, popřípadě na letní ovocný koláč, hlídka nezjišťovala.

str. Helena Honkiszová, tisková mluvčí MP Kolín


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1357730 |