Tísňová linka 112 slaví svůj svátek

11.2.2020
Den linky 112 připadá tak jako každoročně na 11. února. V tento den slaví svůj svátek tísňová linka 112, kterou obsluhují operátoři a operátorky Hasičského záchranného sboru.
Oficiálně byl tento den vyhlášen v roce 2009, aby se zvýšila povědomost občanů v jednotném čísle tísňového volání. První ostrý provoz telefonního centra 112 v České republice byl zahájen 20. dubna 2004 v Praze a od roku 2005 funguje ve všech čtrnácti krajích.

Prostřednictvím tohoto jednotného evropského tísňového volání se lidé v nouzi mohou dovolat pomoci záchranářů, a to ve všech státech Evropské unie. Používá se souběžně i se současnými tradičními čísly tísňového volání 150 – hasiči, 155 – zdravotní záchranná služba a 158 – policie. Ke zprovoznění čísla 112 ve všech telefonních sítích v České republice došlo dne 1. ledna 2003. Od roku 2005 bylo zřízeno v každém ze 14 krajů telefonní centrum obsluhující linku 112, jejímž provozovatelem je Hasičský záchranný sbor ČR.

Sjednocené číslo tísňového volání volejte v případech, kdy je nutný zásah více složek IZS, nebo v případě stresové situace, kdy můžete mít problém vzpomenout si na čísla tísňového volání. Při ohlašování mimořádné události se Vás bude operátor ptát na důležité informace, které jsou: „KDE se to stalo, CO se stalo a KOLIK osob potřebuje pomoc“. Na základě všech „vytěžených“ informací jsou operačním střediskem vyslány potřebné síly a prostředky na místo události. Každý rok přijme krajské operační středisko ve Středočeském kraji více než půl milionu hovorů.  

Připomeňte si s námi svátek „stodvanáctky“, která zachraňuje životy a pomáhá v nouzi v České republice už 15 let.


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355629 |