Poradna pro oběti na Kolínsku stále pomáhá

21.7.2015
Více než rok působí na Kolínsku bezplatná a anonymní poradna pro oběti. Je tu pro každého, kdo se cítí být obětí trestného činu, nehledě na věk či způsobenou újmu. Za tuto dobu pomohla již více než 120 osobám při vyrovnávání se s následky trestného činu. Nejčastěji se na poradnu obracejí oběti násilné a majetkové trestné činnosti. Poradkyně poskytují zejména právní informace (informace o trestním řízení, o právech obětí, o náhradě škody) a psychosociální podporu (vyslechnutí, umožnění sdílení pocitů či případně psychologickou pomoc).
Služeb poradny pro oběti využila i Jitka, mladá žena ze středních Čech. Jitka chodila ráda na diskotéky, kde navázala přátelství se starším mužem, který zde pracoval jako vyhazovač. Jednou s mužem odjela k němu na byt pod příslibem krátké návštěvy na kávu. Zde však došlo k naprostému zvratu situace, když muž Jitku zamknul, sebral ji mobil a držel v bytě celé tři dny. Jitka se také dozvěděla, že si muž „odseděl“ 22 let za vraždu, což v ní vyvolalo ještě větší hrůzu. „V tu chvíli jsem si uvědomila, že tam klidně můžu umřít a nikdo by se nic nedozvěděl“, vzpomíná s hrůzou Jitka. Během těchto tří trýznivých dní muž Jitku bil, vyhrožoval nožem, až ji třetí den nakonec znásilnil. V nestřežené chvíli se nebohé Jitce podařilo utéci a vše nahlásit policii. Celá událost a opakované výslechy u policie Jitku významně duševně poznamenaly. Své psychické problémy začala řešit užíváním pervitinu. Do poradny přišla zoufalá, nevěděla, jak si pomoci a jak se zbavit závislosti na drogách, které poskytují únik. Poradkyně Jitku citlivě vyslechla a navrhla Jitce konkrétní kroky, jak by mohla svou situaci řešit. Předala také kontakt na psychoterapeuta, který jí se zvládáním této těžké životní situace může bezplatně pomoci. Ačkoliv Jitčin těžký příběh zdaleka nekončí, dle svých slov pocítila velkou úlevu, když se takto mohla svěřit. Na poradnu se i nadále může kdykoliv obrátit.

„Obětí trestného činu se může stát každý z nás, i ten, kdo je přesvědčen, že jemu se to stát rozhodně nemůže. Služba pro oběti trestných činů je určena opravdu pro každého, kdo se cítí být obětí a kdo potřebuje získat informace, jak svou situaci řešit“, komentuje jedna z poradkyň Kamila Fantová. Zkušené a empatické poradkyně jsou připraveny bezplatně a anonymně pomoci při řešení následků trestného činu.

KONTAKTY:
Adresa: Politických vězňů 109, 280 02 Kolín
Poradenské hodiny: pondělí 14:00 – 16:00, středa 8:00 – 10:00
Poradce: Mgr. Kamila Fantová
Telefon: 737 247 437
Email: kfantova@pms.justice.cz

Adresa: Centrum pro zdravotně postižené a seniory Středočeského kraje - Kolín, Sluneční 76, 280 02 Kolín
Poradci: Mgr. Vlasta Sysalová, Mgr. Alena Remešová
Telefon: 321 723 933, 774 861 513
Email: czp.kolin@seznam.cz



 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1359698 |