Reverzních podvodů přibývá

24.4.2023
KRAJ- Pachatelé využívají občany z Ukrajiny k trestné činnosti.
Policisté se napříč celou republikou dnes a denně setkávají s podvody páchanými v kyberprostoru. Jedná se zejména o podvody na bazarových a inzertních portálech. Pachatelé v těchto případech nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o koupi jím nabízeného zboží. Bohužel místo přivýdělku pak prodávající o peníze přijde.
PODROBNĚ O  TĚCHTO PODVODECH

I k těmto podvodům využívají podvodníci v mnoha případech občany, kteří do České republiky utekli před válkou na Ukrajině. Obecně lze říci, že podvodníci využívají a zneužívají jejich nevědomosti. Pachatel je kontaktuje přes komunikační aplikace jako jsou WhatsApp, Messenger, Signál, Telegram a nebo přímo pomocí SMS zpráv.
Ve zprávě je následně požádá o službu za kterou nabízí přivýdělek. Pachatel vyzve osoby z Ukrajiny, aby zprostředkovali přes svůj bankovní účet převod peněz na další účet, a nebo provedli výběr z bankomatu. V některých případech žádá, aby si cizinci zakládali další bankovní účty na sebe nebo členy rodiny či své známé, a zde si tyto finanční prostředky přeposílali a následně je buď vybírali, nebo poslali na různé krypto-peněženky či bankovní účty.  Toto nabízejí za úplatu buď ve fixních částkách, většinou 1.000Kč za výběr/převod, nebo v menších procentech případů za procentuální podíl z převedených/vybraných peněz.
Policisté zjistili, že právě tento způsob převádění peněz, a tudíž legalizaci peněžních prostředků pocházející z trestné činnosti, páchají právě nově příchozí lidé prchající před konfliktem z území Ukrajiny.  Pachatelé využívají tíživé situace těchto osob a jejich nevědomosti. Tímto jednáním se občané z Ukrajiny stávají legalizátory výnosů z trestné činnosti. Ve větším množství případů totiž vůbec nevědí, že páchají trestnou činnost, za kterou jim hrozí za legalizaci výnosů trestné činnosti až 5letý trest odnětí svobody.

§ 217 Legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti (dle zákona č. 40/2009 sb. trestní zákoník)

(1) Kdo jinému z nedbalosti umožní zastřít původ nebo zjištění původu věci ve větší hodnotě, která byla získána trestným činem spáchaným na území České republiky nebo v cizině, nebo jako odměna za něj, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebo
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 ve vztahu k věci pocházející ze zvlášť závažného zločinu, nebo
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Nestaňte se obětí takového podvodníka i vy a přečtěte si důležité informace. Za výše uvedené skutky, ač nevědomě, můžete skončit ve výkonu trestu odnětí svobody. I legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti je trestná.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
21. dubna 2023


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1374167 |