Děti z kolínských škol a školek se opět setkají s možnými riziky

16.9.2015
Kolín - Na kolínských mateřských a základních školách se v loňském školním roce uskutečnily preventivní přednášky, které zajistila Městská policie Kolín. I letos bude preventistka Helena Honkiszová s touto činností pokračovat. Co se děti při besedách dozví, jakou formou a co je vlastně čeká v letošním školním roce, na to jsme se zeptali přímo paní Honkiszové.
Co plánujete nového ve školním roce 2015/2016?

Na nový školní rok se moc těším. Od října začnou besedy postupně na všech kolínských základních školách (pro 1. tř., 4. tř., 5. tř., a vybrané třídy druhého stupně). Dále besedy se studenty Střední zdravotní školy a Gymnázia. Vše doladíme s vedením škol v průběhu září. Určitě budou pokračovat (pro první stupeň) besedy přímo u nás na Městské policii Kolín, které se velmi osvědčily. Dětem i pedagogům se líbily ukázky Městského kamerového systému, kterým jsme jim ukázali zajímavá místa, která jsou jím zaměřovaná.

Jak připravujete besedy na kolínských školkách a školách?

Preventivní akce na kolínských školkách a základních školách se snažím připravit tak, aby děti bavily a zároveň se k nim dostaly informace, které by jim případně pomohly reagovat na to, když se ocitnou v nějaké nebezpečné situaci. Ať už se jedná o situaci, kdy je osloví neznámý člověk, v případě nálezu injekční stříkačky, kterou narkoman pohodil v prostoru veřejného prostranství. Dále s dětmi v mateřských školách a s prvňáčky probíráme zásady správného chování při pobytu venku a jak správně dodržovat dopravní předpisy. Ať už jsou jako chodci, nebo cyklisté. Pro děti z „mateřinek“ a mladší děti ze základních škol je třeba témata časově rozvrhnout tak, aby dokázaly udržet pozornost. V „mateřinkách“, kde jsou děti od malých po předškoláky, je to i za pomoci maňásků, které jim vypráví příběhy a pohádky. U školáků to je pak o vzájemné komunikaci – ptáme se navzájem – já i děti. Je to hodně o improvizaci. Děti jsou „všetečky“ a často mají dotazy, na které se úplně nejde připravit a reagovat. A to mne baví asi nejvíce.

Jaké dotazy Vám děti pokládají, co je zajímá?


Dá se říci, že skoro všechno. Někdy jsou to dotazy úsměvné, některé i ovlivněné tím, jestli sledují televizní zprávy. Jestli jsem někdy viděla zavražděnou „mrtvolu“, jestli jsem někdy někoho zastřelila nebo jestli jsem se někdy setkala se zlým člověkem.

A co jim na to odpovíte?


Zavražděného člověka jsem naštěstí neviděla, mrtvého ano, ale ne v souvislosti se spácháním nějakého trestného činu. Bylo to při „exkurzi“ na oddělení patologie v jedné nemocnici. Nikoho jsem nezastřelila, ani jsem střelnou zbraň proti nikomu nepoužila. To pak dětem říkám, že bych si s nimi asi nepovídala, protože bych mohla „skončit ve vězení“. Co se týká setkání se „zlým člověkem“– dotaz velmi častý, kdy děti reagují nejen na naše povídání, ale hlavně na smutné události, které se v minulosti staly a informovaly o nich média. Je velmi dobře, pokud si o tomto nebezpečí s dětmi povídají nejen pedagogové ve školách (jejichž práci a trpělivost velmi obdivuji), ale i rodiče nebo blízké osoby.
Bohužel se s osobami zákeřnými, které chtějí ublížit, může člověk setkat v každém věku života. Ať je to psychicky narušená osoba (může jím být nenápadný člověk ze sousedství, bohužel i blízká osoba), člověk, který se zaměřuje na ubližování těm, kteří se neumí bránit, jako jsou děti, senioři nebo zvířata. Může to být třeba i spolužák, který ve škole šikanuje nebo v dospělém věku zakomplexovaná osoba (třeba zákeřná kolegyně), která závidí všem a všechno. A jak je tomu v pohádkách, každé zlo a špatné chování by nemělo zůstat bez potrestání.

Kde získáváte materiály a nápady k besedám?

Materiály se snažím připravovat a vymýšlet sama. Témata „rizik“ jsou daná (injekční stříkačka, rizikové situace, úrazy…). Většinou vytvořím osnovu, ale jak už jsem uvedla, spíše dám na verbální komunikaci, lépe se tak s dětmi sbližuji a dochází tak k lepšímu navázání důvěry.
Nejnovější jsou pracovní listy „Dráčkův Bezpečníček“, které vznikly v letošním školním roce. Jsou určeny pro žáky druhých tříd kolínských ZŠ. Texty jsou moje, s obrázky a grafickými návrhy pak pomohla jedna moc šikovná mladá dáma – Katka Škarvadová. „Bezpečníček“ vznikl za finanční podpory města Kolína, v počtu 3 000 ks.

14.09.2015 (10:09)
Rozhovor vedla paní Jana Lahodová.

http://kolin.prubezne.cz/zpravy/789-deti-z-kolinskych-skol-a-skolek-se-opet-setkaji-s-moznymi-riziky.html

 


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355098 |