Letošní Velikonoce byly srovnatelné s loňskými . . .

3.4.2024
 KRAJ - V rámci velikonočních svátků přišel o život jeden motorkář. 
Tak jako každý rok, tak i letošní Velikonoce monitorovali policisté z pořádkové, dopravní služby a z dálničních oddělení silnice a dálnice v kraji a dohlíželi nad bezpečností silničního provozu.
 
Během velikonočních svátků prošlo policejními kontrolami přes 3 700 vozidel, přičemž 16 procent řidičů (603) se dopustilo přestupku v dopravě. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení rychlosti, kterou nedodrželo přes 190 řidičů (stovka řidičů porušila rychlost mimo obec, 87 v obci). Sto šedesát řidičů bylo sankciováno za špatný technický stav svého vozu, čtyři desítky řidičů se před jízdou nepřipoutalo bezpečnostním pásem. A i přesto, že řidiči byli informováni o rozsáhlé dopravně bezpečnostní akci, někteří sedli za volant pod vlivem alkoholu či jiných psychoaktivních látek. Po předešlé konzumaci alkoholu řídilo 23 řidičů - při kontrole nadýchali do jedné promile, další desítka řidičů měla pozitivní test na omamné a psychotropní látky. 
Za způsobené přestupky zaplatili motoristé v příkazním řízení přes 610 tisíc korun.

Ani letošní Velikonoce se neobešly bez nehod. Policisté vyjížděli k 132 událostem, jedna bohužel skončila velmi tragicky. Při havárii v Rabyni zemřel motorkář. Okolnosti nehody jsou v šetření. Při dalších nehodách se zranily 3 osoby těžce, 44 skončilo s vážným zraněním. V případě třinácti nehod měli řidiči pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. Škody způsobené při dopravních nehodách přesáhly hranici deseti miliónů korun.

Rovněž o loňských Velikonocích řešili policisté jednu nehodu s fatálními následky, jen počet nehod byl o tři desítky nižší, celkem 101. Čtyři osoby se při nich zranily těžce, sedmnáct lehce. Devět řidičů, kteří způsobili nehody, usedli za volant po předešlé konzumaci alkoholu.

Při loňských Velikonocích zkontrolovali policisté bezmála 4 300 řidičů a přestupky zjistili u osmi set dvaceti z nich, tedy cca 18 %. Alkohol nadýchalo při silničních kontrolách 22 řidičů, u dalších osmi vykázal orientační test pozitivitu na jinou psychoaktivní látku.

Z pohledu policistů byly letošní Velikonoce srovnatelné s těmi loňskými . . .

Video je k dispizici ZDE.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
2. dubna 2024


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1366199 |