Srpnový kaleidoskop vybraných událostí MP Kolín

2.9.2022
Události, které řešili strážníci MP Kolín v končícím měsíci srpnu, byly opět pestré. Jednu z hlavních rolí v nich opět sehrál alkohol, ať už to byl ten odcizený nebo vnitřně užitý. Prakticky není den či noc, kdy by strážníci neprověřovali oznámení, jehož ústředním motivem je ležící postava. Především v době, kdy se noc chystá předat vládu dni, tedy lehce před kuropěním, bývá mozková aktivita u mnohých opilců přepnuta na režim, který lze nazvat jako „úsporný“. V tomto případě je možné, že zde nastane verbální problém a komunikace bude probíhat poněkud složitěji. Některá oznámení jsou v podstatě jako přes kopírák, liší se jen detaily, jako je místo, čas, prostor. Základ je však stejný – ležící, spící.
 
Při noční kontrolní činnosti, jejíž zaměření bylo především o dohledu na místní záležitosti veřejného pořádku, spatřil ostříží zrak hlídkujících strážníků muže. Jeho tělo se, první den v měsíci, nacházelo v „prkenné poloze“ v prostoru České pošty na náměstí Republiky na dlážděném lůžku, kde mu společnost dělalo několik igelitek a bankomat. Bezdomovec z nedalekého městečka na Labi, který se na nevýrazné podlaze rozprostřel jako barevný koberec, byl důrazně upozorněn, že toto místo rozhodně neslouží k tomu, aby se zde válel, neboť ubytování nepatří mezi nabízené a poskytované služby Českou poštou. Muž si uklidil nepořádek a místo opustil. Další nocležník, pocházející z obce ležící v okresu Kolín, si zřejmě také přijel zahrát do Kolína „bojovku“, spočívající v odvaze vyspat se v prostoru pošty a být odhalen hlídkou strážníků co nejpozději. Poloha stejná jako předešlý bezdomovec, záměr stejný, pouze časový posun o pět dní později. Odhalený účastník hry prohrál, neboť byl strážníky odhalen a vykázán od bankomatu již před druhou hodinou ranní.

Oznámení ohledně ležící osoby u bankomatu, tentokrát v ulici Tyršova, oznámila na linku 156 místní obyvatelka hodinu po půlnoci. Paní uvedla, že se tam válí u bankomatu České spořitelny nějaký bezdomovec v trenýrkách. Po příjezdu na místo strážníci zjistili, že se oznámení zakládá na pravdě. U bankomatu se v poloze, něco mezi „lehem pokrčmo“ a „lehem skrčmo“, bezprizorně odložil bezdomovec. Popis oznamovatelky zcela přesně vystihl popsaný outfit. Muž byl oděný tak, jako by si právě odskočil z rozcvičky Tyrše nebo Fügnera. Poté, co ho strážníci probudili, vyměnil výše popsané polohy za polohy od „sedu zkřižného“ do cílené polohy „postoje obounož“, jehož hlavním znakem je spočinutí chodidly na zemi. Poté, co byly provedeny nezbytné úkony ohledně zjištění totožnosti, byl muž vyzván, aby nastartoval nohy a aktivitu chůze, kterou by místo opustil. Toto muž učinil, bankomat zůstal na místě osamocen.

Při noční kontrolní činnosti veřejného pořádku, kterou prováděla autohlídka strážníků MP na sídlišti, přišla k vozidlu vystrašená žena s prosbou. Hlídce MP sdělila, že jí přišel domů silně opilý manžel, se kterým se rozvádí a ona má velký strach o sebe i dvě malé děti, protože jí vyhrožoval, že jí ublíží a vezme na ni nůž. Nakonec místo nože prý vzal šroubovák a šel na ni. Žena hlídce MP dále sdělila, že je ráda, že hlídku na místě zastihla takhle venku, protože manžel jí sebral mobilní telefon a ona nemohla nijak zavolat policii. Žena byla na místě poučena o svých právech i o tom, že je v tomto případě třeba na místo přivolat policii. Ta byla strážníky, prostřednictvím operační služby MP, na místo následně přivolána. Celou událost si hlídka policie, které byla událost předána, převzala do své kompetence k provedení následných opatření.Zážitky, ve kterých hraje hlavní roli fauna, tedy zvířátka, si neužívají jen strážníci působící v ulicích Kolína, ale i ti na operačním středisku. Pokud se nějaká událost stane ne zcela běžnou (tou běžnou je třeba odchyt psích tuláků), jsou telefonní linky žhaveny oznamovateli opravdu poctivě. V časovém rozmezí několika minut se na tísňovou linku MP Kolín před desátou hodinou večerní obrátilo několik občanů. Shodně uvedli, že po ulici Jaselská pobíhá několik koní. Vzhledem k tomu, že byly události popisovány občany shodně, bylo operačnímu pracovníkovi jasné, že se zde nejedná o vtípek nějakého konzumenta „zrzavého“ či čirého moku, popřípadě o výherce, který vyhrál v soutěži sběru papíru koně, ačkoli toužil po motokáře tak, jako hlavní hrdinové filmu „Neohlížej se, jde za námi kůň“. Po příjezdu na místo hlídka MP spatřila na uvedeném místě tři pobíhající poníky. Za pomoci pracovníků cirkusu a hlídky policie byla v ulici Žižkova zvířata odchycena.

A opět krádeže, neboť krást se bude. Každou ohlášenou krádež musí strážníci řádně prověřit. S některými výtečníky se setkávají vcelku pravidelně. Tedy do té doby, než spadne ta pomyslná „klec“. V měsíci srpnu to bylo např.: odcizení přepravek na láhve (osoba mladistvá), odcizení tří láhví alkoholu v celkové hodnotě 2549,60 Kč (narkoman, několikanásobné opakované jednání), 1x balení „Bio Zelený ječmen“ v hodnotě 459 Kč (narkoman - čerstvě zletilý, několikanásobné opakované jednání), čokolády Milka v hodnotě 149,50 Kč (muž „bez domova“ – alkoholik, několikanásobné opakované jednání), vepřová panenka za 228 Kč (osoba závislá na alkoholu, několikanásobné opakované jednání), 3x holící břity v celkové hodnotě 1887 Kč (narkoman, několikanásobné opakované jednání), apod. 
 
V čase 10:00 hodin bylo na linku 156 oznámeno pracovníkem nákupního centra nacházejícího se v ulici Seifertova, že tam mají ostrahou zastavenou osobu, která je podezřelá z krádeže alkoholických nápojů. Po příjezdu na místo hlídka strážníků zjistila, že závislý muž z okresu Kolín odcizil dvě láhve alkoholu v hodnotě 669,80 Kč. Poté, co se proplížil přes pokladnu, mu nedošlo, že pod bystrým zrakem ostrahy to není ten nejlepší nápad. S lupem a myšlenkou .. „uteč nebo si ho vybojuj“. Muž si vybral druhou variantu, začal se tedy s ostrahou prát a pokusil se ponechat si odcizené zboží za použití násilí. Strážníci muže ztotožnili a z výše uvedeného důvodného podezření ze spáchání trestného činu „Krádež“ („zboží si ponechat násilím nebo pohrůžkou násilím“) ho omezili na osobní svobodě. Následně podezřelého předali na místo přivolané hlídce policie, která si událost převzala.

str. Helena Honkiszová, tisková mluvčí Městské policie Kolín


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1358642 |