Zaplatil za traktor a dodnes jej neobdržel

15.11.2022
KOLÍNSKO – Buďte obezřetní při nákupu na bazarových portálech. 

 
Policisté z obvodního oddělení Kostelec nad Černými lesy se zabývají případem týkající se podvodu při nákupu na internetovém bazarovém portálu.

Tam spatřil 46letý muž na prodej traktor bagr za částku 236 127 Kč. O něj projevil u prodávajícího zájem a po jejich dohodě muž předem zaplatil v plné výši. Poté stal prodejce nekontaktní a muž doposud neobdržel ani traktor bagr ani peníze.

Případ šetříme pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v ověřeném internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. 

Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.

Obecné zásady:

V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
9. listopadu 2022


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1358372 |