Cyklisté - chraňte si svá kola

18.4.2023
 KOLÍNSKO - Co dělat, nechcete-li přijít o své jízdní kolo? 
Současné pěkné počasí vylákalo mnoho cyklistů na první vyjížďky. S větším množstvím cyklistů se bohužel zvýšil i počet krádeží jízdních kol a elektrokol. Vzhledem k tomu, že v dnešní době jsou jízdní kola dražší, je o ně i větší zájem. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v období jara a letní sezóny a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu. Ke krádežím kol dochází nejen na volně přístupných místech, kde jsou kola nejčastěji volně opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení, ale i ze sklepů, garáží nebo balkónů.

Jak ochránit kolo před odcizením?

- Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu). Někteří cyklisté při dlouhodobější nepřítomnosti u svého kola demontují sedlo. Absence této podstatné části kola tak brání krádeži, při které by pachatel na odcizené kolo nasedl a z místa odjel. Mnoho zlodějů tak toto opatření od krádeže odradí. Pokud jste členy větší výpravy, prostřídejte se ve fyzickém dohledu nad odloženými koly.

- Ve společných prostorách domu, sklepích, nebo garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.

- V případě odcizení jízdního kola mějte poznamenané výrobní číslo jízdního kola, jeho barvu a další odlišnosti a specifické znaky vašeho kola, podle kterých byste mohli své kolo identifikovat. Doporučujeme zhotovit si fotografie. Krádež kola neprodleně oznamte na služebnu Policie ČR nebo linku 158.

Na ochranu před zloději se vyrábí masivní zámky, které nejdou lehce přeštípnout. Na dražší kola se doporučuje namontovat GPS zařízení. Pokud se kolo začne hýbat po uzamknutí modulu, příjde na kontaktní telefon upozornění a pohyb kola lze sledovat přes speciální aplikaci.

Pokud už jste se stali šťastným majitelem drahého kola,nezmiňujte se o tom na sociálních sítích. Ne všichni, kdo příspěvek čtou, jsou vaši přátelé.

nprap. Svatava Russová
18. dubna 2023



 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355228 |