Střípky z práce městské policie

14.10.2022
Oznámení, která přijme Městská policie Kolín od občanů, je třeba prověřit. Občas se setkáváme i s takovými informacemi, které se v první chvíli zdají prapodivně nepravděpodobná. První říjnový týden je toho důkazem.
Na stálou službu se, prostřednictvím linky 156, obrátila obyvatelka bydlící v ulici Masarykova. Tato kolínská ulice již v minulosti zažila výskyt fauny, která se zde nacházela mimo její přirozené prostředí. Důkazem je letošní březnový „ležink“ kapra obecného alias doktora Mráčka, který si nedobrovolně ustlal na místním chodníku. Oznámení ohledně hada, který se vyhřívá poblíž vchodu jednoho z místních panelových domů, nepatří k těm běžným, tzv. „denním strážníkovým chlebům“. Oznamovatelka dále uvedla, že se načervenalého vetřelce pokusila identifikovat. Po poradě s „panem Googlem“, který po prověření všech morfologických, fyziologických, anatomických, ontogenezních, fylogenezních a etologických znaků došel ke konečnému výsledku, že by se mělo jednat o užovku červenou. Hlídka MP po příjezdu na místo zjistila, že se u keře skutečně nachází had. A rozhodně ne nějaké podměrečné tintítko. Informace od oznamovatelky byla ještě doplněna o tu skutečnost, že se jí zdálo, že se had ještě před chvílí hýbal, a její pes v těchto místech minulý den čenichal, takže by bylo i možné, že se tam nějakou dobu tento jihoameričan ukrýval. Při zachování si bezpečného „tanečního prostoru“, za který by se nemuseli stydět ani Johnny a Bejby z Hříšného tance, bylo následně, k velké radosti strážníků i přihlížejících zjištěno, že se jedná o gumového jedince vyrobeného v Číně. Ovšem palec nahoru výrobci, opravdu zdařilý výrobek.
 
„Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství,“ zní zlidovělý výrok z filmové klasiky Limonádový Joe. Když se však tohoto výroku ujmou, doslova a do písmene, místní i přespolní problémové závislé osoby, je o nepříjemné zážitky, alespoň pro kolemjdoucí spoluobčany, spolehlivě postaráno. Přijímat oznámení týkající se osob, které volně leží na chodníku (trávě, zastávce, čekárně, podlaze…) a zrovna nezdobí a nevoní, patří ke každodenním záležitostem operačního střediska stálé služby. První říjnový týden zaznamenal několik událostí, ve kterých hrál hlavní roli právě alkohol, který naředěný „krví v žilách“ u dvou znesvářených mužů, způsobil kolemjdoucím před nádražím pohled na jejich krvavou potyčku. Oba místní rytíři se ovšem neškádlili pěstičkami o čest dívky, ale o láhev čehosi, co při troše fantazie připomínalo víno. Na místo byla přivolána hlídka policie a Zdravotnická záchranná služba. Záchranáři museli onoho prohravšího převézt na ošetření do místní nemocnice, bohužel, vzhledem ke stavu a jeho agresivitě, za doprovodu hlídky strážníků.

Tak jako se vracejí dobří holubi, jezdí strážníci poměrně pravidelně na některé adresy. Zvláště prostory před obchody zvané Večerka, tedy místa, kde se často vyskytují problémové závislé osoby, se těší jejich přízni. Určitě se najdou osoby, které mají rády oslavy nebo setkání s přáteli. Samozřejmě to ale musí být účast dobrovolná. Problém mnohdy nastává, pokud je párty rušivá pro okolí a i po upozornění, že někoho obtěžuje, se vesele v „pařbě“ pokračuje dál. Právě na základě častých stížností obyvatel, bydlících v místech „s Večerkami“, jsou tyto lokality strážníky kontrolovány pravidelně. Důvodem je především nevhodné chování problémových závislých osob, jako je řev, konzumace alkoholických nápojů a znečisťování veřejného prostranství. Z důvodu porušení OZV byly z místa, pro nevhodné chování, vykázány dvě osoby (muž z okresu Kolín a žena z okresu Nymburk). Samozřejmě, po dořešení události, spočívající v porušení zákazu konzumace alkoholických nápojů, odcházeli „lehčí“ i o ty pomyslné bankovky.

Kolínská rozhledna Vodárna právem patří k oblíbeným dominantám města, hojně vyhledávaných turisty. Dvě problémové závislé osoby (muž r. 1991 z okresu Kutná Hora a žena r. 1994 z okresu Tachov) si ustlaly tak, že místo moskytiéry nebo ozdobných nebes nad lůžkem měly nad hlavou tuto historickou budovu. Po budíčku o půl osmé ráno, tedy poté, co se oba narkomani vymotali z péřového brlohu, předvedli strážníkům, jak jim to sluší na fotografii dokladu totožnosti. Následně si museli veškerý nepořádek z místa uklidit, poté byli z místa důrazně vykázáni s doporučením k navrácení se do místa domova, neboť zde v Kolíně nemají žádné vazby, které by byly důvodem k dalšímu setrvávání zde ve městě.

str. Helena Honkiszová
tisková mluvčí Městské policie Kolín
 


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355485 |