Prodej na bazarovém portálu se jí nevyplatil

27.6.2023
  KOLÍNSKO – Nevyplňujte své údaje k platební kartě. 
Kolínští policisté přijali oznámení od ženy, která se stala obětí podvodu při prodeji zboží na jednom z bazarových portálů. 

Třiačtyřicetiletá žena nabízela na internetovém bazarovém portálu k prodeji dětskou autosedačku za 800 Kč. Na inzerát se jí ozvala osoba a projevila zájem o nabízené zboží. Navíc jí „dobrosrdečně“ nabídla jednodušší podmínky s dopravou a zaplacením, s čímž prodávající souhlasila. Rádoby zájemkyně odeslala ženě odkaz s potvrzením objednávky a souhlasem s danou dopravou, na který klikla a poté byla přesměrována na stránky imitující jednu z dopravních společností. Tam vyplnila veškeré informace k platební kartě, včetně třímístného kódu na zadní straně. Pak už si podvodník jednoduše odčerpal na svou stranu téměř 35 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětím svobody až na osm let.

Pokud vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, musí vám zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, pokud vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl – OKRÁST VÁS!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
26. června 2023


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1366100 |